ASA Auto – lider u prodaji novih automobila

ASA Auto je i dalje lider u prodaji novih automobila. Tržišni udio putničkog programa ASA Auta u 2013. godini iznosi 44,22%, a privrednih vozila 31,73%.

„Prošla godina je bila jako izazovna za cjelokupnu automobilsku industriju. Međutim, mi smo zahvaljujući posvećenosti i predanosti naših uposlenika uspjeli zadržati lidersku poziciju. I u ovoj godini ćemo nastaviti sa istim tempom i našu ponudu dodatno obogatiti sa novim modelima, uslugama i pogodnostima, kako bi naš krajnji kupac bio zadovoljan“. ističe Senad Olovčić, direktor ASA Auta.

Tržišno učešće u ukupnom bh. tržištu za putničke automobile januar/decembar 2013. godine izgleda ovako: Škoda 20,42%, Volkswagen 16,19%, Audi 5,04%, Seat 1,93%, Porsche 0,64%, dok je situacija za tržište privrednih vozila BiH sljedeća: Volkswagen NFZ 31,24%, Škoda NFZ 0,49%.

Kada su u pitanju segmenti putničkih vozila, u segmentu mini vozila lideri su   Volkswagen Up i Citigo, dok je Škoda Fabia/Combi  neprikosnovena u segmentu malih vozila. U segmentu niže srednje klase, na prvoj poziciji je Škoda Octavia/Combi,  a  na drugoj Volkswagen Golf/Variant. U srednjoj klasi, odnosno segmentu B, dominira Volkswagen Passat/Variant, dok u višoj srednjoj klasi prvo mjesto zauzima Audi A6.

Titula lidera segmenta  luksuznih vozila i sportskih kabrio vozila rezervisana je za modele Audi A8 i Porsche Panameru, odnosno Audi A5.

U segmentu komercialnih vozila – Caddy segmentu, apsolutnu dominaciju ima Volkswagen Caddy sa tržišnim učešćem od 52%.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close