BiHPolitika

Arnaut: Gdje su zlato i dijamanti koje je Turkovićeva donijela iz Katara

Uvidom u zvaničnu internet prezentaciju države Katar radi se o ordenu koji država dodjeljuje gotovo svakom odlazećem ambasadoru i precizira se da je napravljen od osamnaesto-karatnog žutog i bijelog zlata ukrašen sa 184 kamena dijamanta i safira…

Gdje se nalazi orden sa 184 kamena dijamanta i safira kojeg je ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković dobila od katarskog emira šeiha Tamim bin Hamad Al Thanija, jedno je od pitanja koje je poslanik Naše stranke Damir Arnaut uputio ministrici spoljnih poslova BiH Biseri Turković. Umjesto ministrice, koja ne prisustvuje na današnjoj sjednici PS BiH, njen zamjenik Josip Brkić danas nije znao odgovoriti.

Katarski emir šeih Tamim bin Hamad Al Thani je odlikovao ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Biseru Turkovic posebnim ordenom “Al Wajba”. Turkovićeva je orden dobila u znak zahvalnosti za njen izuzetan diplomatski doprinos u cilju jačanja bilateralnih između dvije zemalje, no poslanika Naše stranke zanima kakva je sudbina ovog vrijednog poklona.

“Uvidom u zvaničnu internet prezentaciju države Katar radi se o ordenu koji država dodjeljuje gotovo svakom odlazećem ambasadoru i precizira se da je napravljen od osamnaesto-karatnog žutog i bijelog zlata ukrašen sa 184 kamena dijamanta i safira što predstavlja boje katarske zastave”, pojasnio je Arnatu.

S tim u vezi ovaj poslanik Naše stranke, pozivajući se na Zakon o sukobu interesa, koji predviđa da poklone vrijednosti preko 200 KM, izabrani zvaničnici ne smiju zadržati, nego ih moraju prijaviti i predati instituciji koja ih je imenovala ili imenovale, i u čije ime obavljaju javnu funkciju.

“Pitanje za ministricu vanjskih poslova. Može i zamjenik da odgovori, pošto ministrica nije tu. Da li je ministrica postupila, pošto je jasno da nešto što ima 184 kamena dijamnata i safira vrijedi više od 200 KM, da li je ministrica postupila u skladu sa Zakonom o sukobu interesa prijavila i predala pomenuti poklon, u ovom slučaju PS BiH”, pitao je poslanik Arnaut.

Zamjenik ministrice Josip Brkić u kratkom odgovoru poslaniku Arnautu poručio je da nije bio precizan sa pitanjem, te da u ovom trenutku ne može odgovoriti gdje se nalazi orden.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close