Arapi traže izmjene zakona za investiranje u Trnovo

Mogućnost investiranja 4,5 milijardni maraka od kompanije Burož iz Emirata u izgradnju turističkog grada Burož Ozon na području Trnova zahtjevat će angažman svih nivoa vlasti u BiH jer je potrebno izmjeniti nekoliko zakonskih rješenja, izvještava TV1.
S druge strane, ekonomski stručnjaci najboljim modusom smatraju ideje lokalne vlasti Trnova da zemljište bude dato pod zakup.

Upravo davanje zemljišta pod zakup na 99 godina, što je plan općinskih vlasti u Trnovu, te složenost zakona u BiH, razlog je što već nije potpisan sporazum već memorandum. Načelnik, jedostavno, nije imao zakonsko uporište da potpiše sporazum sa investitorima.

Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo: “Isti princip kao što je dodijeljeno u Srbiji zemljište za izgradnju grada na Dunavu, a to je dodjela na 99 godina. Mi predlažemo da dajemo zemljište pod zakup, da oni svake godine plaćaju zemljište, a objekti poslije 99 godina postaju vlasništvo općine”.

Dodjela zemljišta u zakup na 99 godina u našoj zemlji nije zakonski regulirana. Svi nivoi vlasti zato će biti na velikom ispitu. Načelnik Trnova svjestan je potrebe izmjena zakona, a za šta će biti potrebna podrška vlasti sa nivoa sarajevskog Kantona, Federacije, ali i države, jer početak radova i investiranja zavisi od nadležnih u BiH.

“Po postojećim zakonima izuzetno je teško riješiti ovaj problem. Imate jedan problem uknjižbe imovine. Kod nas ljudi iz Saudijske Arabije ne mogu uknjižiti imovinu na sebe. Mogu na firmu. To će se vjerovatno morati riješiti na nivou Vijeća ministara. Danas imate paritet, gdje na primjer, vlasnici koji su državljani Austrije mogu uknjižiti imovinu u BiH i mi možemo u Austriji. Taj paritet nemamo sa Saudijskom Arabijom i te će se stvari morati rješiti na nivou dvije države da bi se to moglo završiti, jer je to jedan od ključnih problema. Druga stvar je ovaj zakon – free hold. Mislim da nam je lakše inicirati i donijeti zakon free hold koji možemo donijeti bez ikakvih problema za šest mjeseci, kazao je načelnik Berilo.

Princip zakupa na 99 godina već se primjenjuje u svijetu i isplativ je, ističu ekonomski stručnjaci.

Zlatko Hurtić, ekonomski stručnjak: Oni mogu dobiti slične uvjete u okruženju, a što je najvažnije za takve investitore bore se i u Londonu i u Njujorku. Ono što je važno je da će se morati zakoni prilagođavati, jer ako gledate sva mjerenja poslovne klime u našoj zemlji, koje rade svjetski priznate institucije u našoj zemlji, među ostalim i Svjetska banka, vidite da po pitanju građevinskih i urbanističkih dozvola, mi zauzimamo samo dno.

Iznajmljivanje zemljišta na 99 godina, a nakon čega bi izgrađeni objekti ostali u vlasništvu lokalne zajednice, Hurtić smatra puno boljim modusom od prodaje zemljišta. Prihvatljiviji je investitorima, tvrdi, od mogućnosti da daju svake godine procenat od poslovanja.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close