-TopSLIDEKultura

Započeo krvavi pir po BiH – April 1992. g. u Bijeljini

U noći 31. marta na 01. april 1992. godine srbijanska paravojna jednica ‘Arkanovi tigrovi’, okupirala je Bijeljinu.

Odmah po ulasku počeo je pokolj nad Bošnjacima. Tog krvavog 1. aprila ‘Arkanovi tigrovi’ ubili su najmanje 48 civilila. Tijela su danima ležala po ulicama. Arkanova ‘Srpska garda’ 4. aprila potpuno je ovladala Bijeljinom.

Odmah po okupaciji Bijeljine otvoren je i zloglasni logor Batković. Kroz taj pakao  prošle su hiljade nedužnih ljudi. Mnogi od njih nisu to preživjeli.

Nijedna optužnica nije podignuta zbog stotina ubijenih, protjerivanja 35.000 ljudi, istjerivanja s posla, terora i zastrašivanja, pljački i silovanja, odvođenja u logore, zbog rušenja džamija.

Vrijedi podsjetiti da je u Bijeljini do početka aprila 1992. godine sve bilo spremno za početak rata i agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

19. SEPTEMBAR 1991: Formirana SAO sjeveroistočne Bosne kao “neodvojivi dio SFRJ i sastavni dio federalne jedinice BiH, koja će se pripojiti Jugoslaviji” kako je pisalo u osnivačkom aktu.

28. FEBRUAR 1992; Donijet je ustav srpske republike, kao i paket zakona kojima su, između ostalog, formirani policija i Služba platnog prometa nove srpske države.

MART 1992; U Bijeljini su smijenjeni i istjerani s posla svi direktori Bošnjaci, kao i svi Bošnjaci koji su bili na nekim važnijim položajima. Naoružana je teritorijalna odbrana, JNA je kamione oružja dovezla u sela, formirani su krizni štabovi u svim mjesnim zajednicama, urađeni su planovi, pripremljeni spiskovi “nepodobnih” i evidencija onih koji su imali dozvole za oružje, i sve je bilo spremno za generalnu probu.

31. MART 1992: U Bijeljinu je stigla jedinica specijalne policije iz Srbije, sa Željkom Ražnatovićem Arkanom na čelu, koja je dugo bila stacionirana na srbijanskoj strani Drine, blizu Bijeljine, čekajući nalog. Pod njenu komandu odmah su se stavili i opštinska vlast, i policija, i sudstvo, i vojska, i teritorijalna odbrana. Krvava predstava je mogla da počne.

1 – 4. APRIL 1992: Pobijeno je više od stotinu civila (po izvorima iz Haškog tribunala, četiri ili pet puta više), ljudi su odvođeni iz kuća, ubijani u dvorištima, na ulicama, na obali Drine, u klaonici na putu za Veliku Obarsku, u Kasarni, u Kriznom štabu, a sve je bilo praćeno propagandom koja je tvrdila da se vode navodne borbe s “muslimanskim ekstremistima”. Nakon ta četiri dana, Krizni štab SDS-a objavio je spisak od 40 ubijenih civila. Nigdje nikakvih muslimanskih ekstremista, niko nije ubijen s oružjem u ruci, niko u uniformi, niko nije ni ranjen ni zarobljen, niko nije izveden pred sud. I niko nije odgovoran za smrt tolikih ljudi.

2. APRIL 2011: Okružno tužilaštvo u Bijeljini nedavno je podiglo prvu optužnicu zbog zločina nad Ramom Avdićem i njegovom porodicom. I ni jednu drugu. Glavni tužilac Novak Kovačević tvrdi da nema svjedoka zločina, ali da je Tužilaštvo vodilo procese protiv 430 ljudi, da bi taj spisak spao na 130 ili manje, jer je utvrđeno da ostali nisu krivi. Ali, on ne govori o tome da su skoro svi s tog spiska – Bošnjaci, a da u njegovog evidenciji i evidenciji Tužilaštva nema Srba, koji bi mogli biti odgovorni za zločine.

Fotografije zločina snimio je Ron Haviv.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close