Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Momčila Perišića

DEN HAAG – Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Momčila Perišića, bivšeg generala Vojske Jugoslavije (VJ), krivice za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, saopćeno je iz Tribunala, prenosi BIRN – Justice Report.

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Perišić, bivši načelnik Generalštaba VJ-a, proglašen je krivim 2011. godine da je “pomagao i podržavao” zločine u BiH i Hrvatskoj te je osuđen na 27 zatvora.

Theodor Meron, predsjedavajući Apelacionog vijeća Haškog tribunala, kazao je da je Prvostepeno vijeće pogriješilo kada je utvrdilo da je Perišić davao „konkretnu usmjerenu pomoć” pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji su činili zločine u Srebrenici i Sarajevu.

– Pretresno vijeće je konstatovalo da je VRS bila nezavisna od Vojske Jugoslavije, i da su te dvije vojske bile bazirane u dva zasebna geografska područja, a Pretresno vijeće ne upućuje dokaz da je Perišić bio prisutan kada su krivična djela planirana i izvršena – rekao je Meron.

On je dodao da je Vrhovni Savjet odbrane (VSO) Savezne Republike Jugoslavije davao obimnu pomoć VRS-u za „opće ratne napore“, a ne za pojedinačne zločine.

– Perišić je provodio politiku VSO-a. On je bio najviši časnik VJ i bio je podređen predsjedniku SRJ-a a odbrambena politika i prioriteti bili su u nadležnosti VSO-a. Stoga, Žalbeno vijeće smatra da nije utvrđeno da je učinio djela konkretno usmjerena ka ohrabrivanju konkretnih zločina – rekao je Meron.

Presudama Haškog tribunala je utvrđeno da je VRS izvršila kampanju terorisanja građana Sarajeva granatiranjem i snajperskim djelovanjem, te da je nakon pada zaštićene enklave Srebrenica učestvovala u ubistvima preko 7.000 Bošnjaka. Ovom presudom Perišić je također oslobođen krivice za podržavanje granatiranja Zagreba u maju 1995. godine.

– Perišić je zatražio da se ne granatira Zagreb. (…) ali nije dokazano da je on imao efektivnu kontrolu nad snagama u srpskoj Krajini – rekao je.

Obzirom da na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, naloženo je da se Perišić pusti na slobodu.

Momčilo Perišić je doveden u Tribunal u martu 2005., a suđenje mu je počelo početkom u oktobru 2008. godine.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close