Apel Opće biblioteke Maglaj: Trebamo i vašu pomoć

Molimo svu moguću pomoć kako bismo bar djelimično obnovili prostor, opremu i fond. Opća biblioteka je srce ovog malog grada, stjecište svih kulturnih zbivanja, ali to je, ujedno i edukacioni i informacioni centar.

Učinite, zajedno s nama, da Maglaj ponovo ima na što biti ponosan.

Mi, zaposlenici Biblioteke, nećemo posustati. Ali, trebamo i vašu pomoć. Najznačajnija pomoć bi nam bila rješavanje podnih obloga i to pomoću keramike. Naravno, i sve drugo što će pomoći da ponovo funkcioniramo, od informatičke opreme do ponovnog formiranja knjižnog fonda, za nas ima neprocjenjivu vrijednost, navodi se u apelu za pomoć upućenom iz JU Opća biblioteka Maglaj, koja je donedavno bila jedna od najljepših i najopremljenijih biblioteka u Federaciji BiH, a i šire.

Danas, to je biblioteka čiji je potpuno uništeni knjižni fond u poplavi (oko 70 posto), također ustanova i sa potpuno uništenom opremom, namještajem. Biblioteka, čiji su uposlenici one srijede do ponoći spašavali bibliotečku građu i zahvaljujući tome spašen je najveći dio zavičajne zbirke, a uspjeli su spasiti specijalnu zbirku stare i rijetke knjige. To je biblioteka koja je ostala bez 25 – 28 hiljada knjiga (nepovratno uništene). Također, biblioteka čiji elektronski katalog više ne postoji.

Među prvima u pomoć je priteklo Društvo pisaca u BiH, koje je u organiziranoj akciji prikupilo više od 2.500 knjižnih naslova i zajedno s nekoliko bh. izdavača već je oko 3.500 dopremljeno Općoj biblioteci Maglaj.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close