Ante prvi put na Starom mostu: Uklopio sam se, ne osjećam se neugodno!

Nova epizoda serijala “Perspektive” Radija Slobodna Evropa, koja je emitirana večeras na BHT-u, ponudila je iskorak u odnosima i razmišljanjima mladića koji se nametnuo kao glavni akter priče iz Mostara. Srednjoškolac Ante prvi put se popeo na Stari most i popio kafu u restoranu koji gleda na njega.

(Oslobođenje)

– Nisam se osjećao neugodno, niko mi nije dobacivao niti sam išta primijetio. Sve je normalno, nisam mislio da sam drugačiji od ostalih ljudi, drago mi je što sam bio na Starom mostu. Uglavnom, uklopio sam se. Nisam osjećao nikakvu razliku, izjavio je Ante.

U ovom tv serijalu rade se priče o najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Riječ je o 12 tema koje se obrađuju u različitim sredinama.

U jednoj od emisija mladi mostarski srednjoškolci progovorili su o svojim pogledima na društvena pitanja u Bosnu i Hercegovini i odnosu prema komšijama druge nacionalnosti s kojima dijele svoj grad.  Ante je u prethodnoj emisiji serijala izjavio da “granice postoje”, te da se sa svojim vršnjacima Bošnjacima ne slaže i ne želi biti u kontaktu.

– Cijeli svijet zna Mostar po Starom mostu, a ja Mostarac na njemu nikad nisam bio. Zato što ne smijem, poručio je, između ostalog, Ante u prošloj epizodi.

____________________

Vezani tekstovi:
– Hladni rat Radija Slobodna Europa protiv Mostara

– Zašto mladi Ante misli da su oni s ‘ljevlje’ obale Mostara tamnoputiji od nas ‘arijevaca’?!

– Amila Kahrović-Posavljak: Ante, ogledalo

– Voćkić: Zamjena teza oko “Perspektive”

– Vijeće učenika Prometne škole iz Mostara: Izjave učenika rezultat su novinarske manipulacije, a ne roditeljskog i obrazovnog odgoja!

– Šokantna video izjava: Kako prepoznati Bošnjaka u zapadnom Mostaru?

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close