-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Angelina Jolie za magazin Time uradila intervju s Jasmilom Žbanić

Žbanić je rekla da ne može pojmiti nevjerovatnu snagu Majki Srebrenice, koje i dalje traže 1.700 žrtava i da one žive da sahrane svoje voljene.

Poznata američka glumica Angelina Jolie objavila je intervju sa bosanskohercegovačkom rediteljicom Jasmilom Žbanić Time. u magazinu Time.

Jolie je na početku napisala kako je sa Žbanić razgovarala o Majkama Srebrenice, odnosno o inspiraciji za film „Quo vadis, Aida?“

Žbanić je rekla da ju je agresija na BiH oblikovala kao čovjeka, ali i kao umjetnika.

„Kada je ubijanje počelo, kada je nestalo električne energije i kada smo ostali bez hrane nije više bilo smiješno. Prioriteti su se promijenili, počela sam da gledam na život drugačije i da cijenim svaki njegov detalj.

Žbanić je za Srebrenicu rekla da je to univerzalna tragedija naše civilizacije. Iako je od toga prošlo 26 godina, prema njenim riječima, to je i dalje velika trauma za naš region.

Slavna bh. rediteljica rekla je da je finansijska strana snimanja veoma teška, kao i da su svi govorili da film neće biti gledan.

„Za ženu rediteljicu na Balkanu, gdje je društvo i dalje veoma patrijarhalno, deset je puta teže doći u poziciju da napravite film“, rekla je Žbanić.

Za UN Žbanić je rekla da je to institucija koja treba da ujedinjuje sve, da bi voljela vidjeti ih jače, bolje i odlučnije. Prema njenim riječima Ujedinjene nacije su i dalje uvučene u političke interese koji nemaju nikakve veze sa ljudskim pravima i da je UN zbog toga korumpiran.

„Iskreno se nadam da će  ‘Quo vadis, Aida?’ pomoći da se istakne važnost pitanja nezavisnosti UN-a, kao i potrebe za većom odlučnošću zaštite ljudskih prava“, rekla je naša rediteljica za američki Times.

Žbanić je rekla da ne može pojmiti nevjerovatnu snagu Majki Srebrenice, koje i dalje traže 1.700 žrtava i da one žive da sahrane svoje voljene.

 „Znam da nijedan film ne može prenijeti količinu tragedije, ali se trudim da pokažem bar mali dio ukupnog stradanja. One nikada nisu tražile osvetu. Njihova energija je usmjerena na pronalazak istine i pravde“, ističe Žbanić.

Na kraju razgovora Žbanić je kazala kako je njena želja da Udruženje Majke Srebrenice bude nominirano za Nobelovu nagradu za mir. Jolie je na to dodala da bi to bila izvrsna ideja i da će je ljudi prihvatiti.

Kao razlog za ovaj prijedlog Žbanić je navela konstantno negiranje genocida i da nikakav pomak nije moguć bez priznavanja istine.

politicki.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close