Angela Merkel u Dubrovniku: Regiji na raspolaganju 11,7 milijardi eura za projekte

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednicima zemalja regiona, Merkel je izrazila zadovoljstvo zbog sudjelovanja na sastanku, kazavši da je ovo znak povezanosti Njemačke sa zemljama regije…

Autor: Anadolija

“Za ulaganje u različite projekte u regionu na raspolaganju stoju 11,7 milijardi eura”, izjavila je danas na sastanku procesa “Brdo-Brijuni” u Dubrovniku njemačka kancelarka Angela Merkel, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednicima zemalja regiona, Merkel je izrazila zadovoljstvo zbog sudjelovanja na sastanku, kazavši da je ovo znak povezanosti Njemačke sa zemljama regije.

Merkel je ponovo izrazila saučešće za žrtve poplava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, te dodala da je nakon poplava nastala situacija u kojoj je prevladavalo razumijevanje i podrška među svim narodima, a čemu i Njemačka želi dati svoj doprinos.

“Ovo je veoma važan proces, gdje moramo razgovarati o zajedničkim problemima, a to najprije treba biti inicijativa zemalja regiona, a mi tu stojimo da damo podršku. Naša podrška je prije svega u tome da podržavamo da sve ove zemlje koje su prisustvovale današnjem sastanku imaju evropsku perspektivu. To nisu samo riječi, to pokazuju primjeri Hrvatske i Slovenije. Sav taj proces ovisi o tome koliki uvjeti se stvore u zemljama, ali moram reći da me je ohrabrio današnji sastanak, jer sam osjetila da se uklanjaju prepreke koje postoje”, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je istakla da je potrebna nadregionalna kooperacija za regiju, te da zbog toga tema današnjeg sastanka nisu bili samo politički procesi, već i projekti u raznim oblastima poput infrastrukture i energetike.

“Na raspolaganju stoji 11,7 milijardi eura za projekte, prije svega infrastrukturalne. Građani stvarno čekaju ove projekte, jer oni ne mogu živjeti od riječi, već od konkretnih projekata”, zaključila je Merkel.

Ona je istakla tradicionalne dobre odnose Njemačke i Hrvatske, dodavši da Njemačka jeste stroga kada je u pitanju ispunjavanje kriterija za članstvo u EU, ali i da je ova zemlja također tu za pružanje potrebne podrške i pomoći, a ne samo za procjenjivanje da li je nešto dovoljno dobro ili ne.

Merkel je pohvalila napore Beograda i Prištine za normalizaciju odnose i naglasila da je to “win-win” situacija, odnosno da će i Srbija i Kosovo profitirati od ove situacije.

Domaćin sastanka i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je iznio zajedničke zaključke sa sastanka. Prije svega, on je također izrazio saučešće građanima BiH, Srbije i Hrvatske zbog gubitka života i velike materijalne štete, te je pozdravio solidarnost koja je iskazana u poplavljenim područjima.

“Podržavamo Donatorsku konferenciju za BiH i Srbiju, koju 16. jula u Briselu organizuju Slovenija, Francuska i Evropska komisija”, rekao je Josipović.

On je kazao kako će se jačati nivo regionalne saradnju, te saradnju regije i EU, koja će pomoći konačnoj političkoj i ekonomskoj konsolidaciji regije u okviru proširenja EU.

“Pohvaljujemo značajan napredak u jačanju institucionalnih odnosa Zapadnog Balkana i EU koji se dogodio od našeg posljednjeg sastanka prije godinu dana. Beograd je započeo pregovore, Tirana je dobila status kandidata, Priština je završila pregovore o SSP-u, Podgorica je ubrzala napredak u pristupnim pregovorima s EU. To će doprinijeti daljnjoj integraciji i temeljnjoj stabilnosti ovog dijela Evrope”, rekao je hrvatski predsjednik.

On je istakao da će se posebna pažnja posvetiti mladima i da će biti podržane konkretne inicijative koje jačaju regionalnu saradnju, dodjeljuju više stipendija i osiguravaju bolji pristup mladim ljudima iz regije studiranje u EU, odnosno jačaju mobilnost mladih.

Osvrnuvši se na loše stanje infrastrukture u regiji, Josipović je kazao da je to postala ozbiljna prepreka ekonomskom rastu i slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala.

“Ključne projekte, kao što su završetak Jadransko-jonske autoceste i željezničke pruge Minhen – Istanbul, preko Ljubljane, Zagreba i Beograda, vidimo kao evropske projekte iz svih aspekata. Ti će projekti ojačati povezanost regije i EU. Podržat ćemo regionalne projekte usmjerene na otvaranje Južnog plinskog koridora. I dalje smo zainteresirani za Zapadni Balkan i pozivamo Evropsko vijeće da organizira sastanak EU-Zapadni Balkan, kako bi se ocijenila postignuća, obveze, prilike i planovi za punu integraciju ove regije u EU”, rekao je Josipović.

Sastanku u Dubrovniku, pored Josipovića i Merkel, prisustvovali su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bujar Nishani, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close