Andrej Nikolaidis: Da je Gavrilo Princip umjesto Ferdinanda ubio sebe, došlo bi do Prvog svjetskog rata

15 TEZA O SARAJEVSKOM ATENTATU: Princip je logotip za Prvi svjetski rat

Da je Gavrilo Princip umjesto Ferdinanda ubio sebe, došlo bi do Prvog svjetskog rata

Piše: Andrej Nikolaidis

Nekoliko skromnih, kasnih teza o Sarajevskom atentatu…

1. Sloboda je precijenjena.

2. Sve je precijenjeno.

3. Sloboda koja podrazumijeva da vam na grbaču umjesto Habsburga zajašu Karađorđevići, čovjeka bi mogla nagnati da pruži još jednu šansu ropstvu.

4. Između Beča i Beograda kao imperijalnog centra, samo idiot može izabrati Beograd. Čak i ako je rođeni Beograđanin.

5. U zemlji koja je okupirana, politički atentat nije legalan, ali jeste legitiman način borbe.

6. Teza broj pet je sranje, jer je sva priča o legalitetu i legitimitetu sranje. Što je Moć, legalno je i legitimno. Što je istinska prijetnja Moći, nije. To je suština prava i pravne države.

7. Gavrilo Princip nije izazvao Prvi svjetski rat. Da velike sile nisu bile odlučne da pokrenu ratnu ekonomiju i vlastite građane pošalju u klanicu, Gavrilo Princip bi mogao ubiti koga god želi, rata svejedno ne bi bilo. Ovako, čak i da je Gavrilo Princip umjesto Ferdinanda ubio sebe, došlo bi do Prvog svjetskog rata.

8. Svako političko ubistvo je bijedna zamjena za samoubistvo.

9. Svako samoubistvo je par excellence politički čin.

10. Nada u bolje sutra vodi u samoubistvo, kaže Lacan.

11. Teza srpskih nacionalista, koju je artikulisao Emir Kusturica, o Francu Ferdinandu kao čovjeku koji je zaslužio da bude ubijen, jer je bio bolesni gad koji je golim rukama ubijao ranjene srne, kopija je nacističke teze iz Hipplerovog „Der ewige Jude“: tamo su Jevreji prikazani kao oni koji zaslužuju da budu ubijeni, jer na brutalan način ubijaju životinje koje jedu.

12. Svi nacionalisti, čak i oni anti-njemački nastrojeni, naročito oni anti-njemački nastrojeni, prema nacizmu osjećaju ono što vlasnici pekinezera osjećaju prema vlasnicima rotvajlera.

13.  Nacionalisti i velike figure nacionalne istorije su estetski, dakle posve neprihvatljivi iz istog razloga: nedostatka autoironije.

14. A da svi mi, NVO-i i instituti, redakcije, pisci, novinari i istraživači-eksperti, dio grantova i honorara koje smo dobili za svoje skupove, tribine, temate i tekstove o Velikom ratu, uplatimo najbližim živim srodnicima Gavrila Principa? Kada već svoj dio dobiti nisu uplatile sve one kompanije i porodice koje su svoja poslovna carstva izgradili ili proširili bogateći se na Prvom svjetskom ratu?

 

15. Gavrilo Princip danas funkcioniše kao logotip za Prvi svjetski rat. Takvu sudbinu niko ne zaslužuje.

(zurnal.info)
Foto: kupindo.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close