Analiza mogućeg scenarija: Evo šta će se dogoditi ako Bosna bankrotira

Prema objavljenim kalkulacijama, BiH ima najveće šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u narednih godinu dana.

Autor: Elvir Padalović

Nakon što je Argentina bankrotirala po drugi put unazad nekoliko godina, strani analitičari predvidjeli su koja bi to zemlja mogla biti idući kandidat za odlazak u likvidaciju. Naravno, radi se o Bosni i Hercegovini.

Tako je britanski magazin „Euromoney” izračunao kako naša zemlja ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme.  Prema njihovim kalkulacijama, BiH ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u narednih godinu dana. Među ostalih 10 zemalja svijeta koje bi mogle bankrotirati nalaze se Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

Sa druge strane, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu “Mudija” i SiP-u, dok su ove druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota, rangirane u kategoriju C.

Prema navodima magazina “Euromoney”, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Reakcije domaćih političara brzo su uslijedile na ovu prilično alarmantnu vijest.

Tako je Ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zoran Tegeltija, izjavio kako BiH neće bankrotirati zbog javnog duga entiteta, već da samo politička nestabilnost može dovesti do takvog stanja.

On je takođe kazao da razlozi za bankrot jedne države nisu javni dug, te da pokazatelji o zaduženosti, kako entiteta, tako i države ne govore o bilo kakvoj mogućnosti da dođe do bankrota.

”Vrlo je rijetko javni dug uzrok bankrota. Argentina je po drugi put bankrotirala iako nema problema s javnim dugom”, naveo je on i dodao da javni dug i zaduženost RS ne mogu uticati na bankrot BiH, već da do bankrota dolazi kada jedna država prestane da plaća svoje obaveze.

bankrot BiH

Kako je ustvrdio entitetski ministar finansija, dug RS nije veliki kao što tvrde pojedini mediji, a iznosi nešto više od 43 posto BDP-a.

”Voljeli bi da je taj javni dug i nešto niži, nego što jeste, ali s obzirom na sve što se dešavalo u prethodnom periodu, javni dug je od početka svjetske ekonomske krize porastao za pet do šest posto indeksnih poena, a u nekim drugim zemljama je mnogo veći”, rekao je Tegeltija.

Komentarišući pisanje  “Euromoney”-ja o mogućem bankrotu naše zemlje, ministar finansija BiH Nikola Špirić je kazao kako se ovdje radi o predizbornoj priči kako bi druge političke snage od narednih opštih izbora došle na vlast.

“Pričom o bankrotu želi se poslati poruka da jedino promjene na izborima mogu donijeti stabilnost”, naveo je Špirić, dodavši da je svoje prste u to uplela međunarodna zajednica.

On je rekao kako će BiH prije nestati nego bankrotirati.

Eldar Dizdarević, kolumnista magazina Dani i Oslobođenje, kaže da prvo mora demistificirati značenje termina bankrot.

“Bankrot je stanje u kojem se nalazi neki subjekt (fizicko lice, kompanija ili država, svejedno) koji je postao nesolventan, odnosno koji ne može plaćati svoje obaveze, odnosno dugove. Dakle, čim ne možeš da plaća svoje dugove, ti si pred bankrotom”, kaže Dizdarević za BUKU.

Samim tim je jasno da i država BiH i te kako može bankrotirati – dovoljno je samo da u jednom trenutku ne može vraćati svoje dugove. BiH već odavno uzima od MMF-a nove kredite da vraća stare, što znači da, čim dođe do situacije da ne može vraćati kredite, ona je pred bankrotom.

“Odnosno, još i gore … MMF može u svakom trenutku, kada poželi, pokrenuti proces bankrota BiH. Dovoljno je, recimo, da ne uplati jednu tranšu stand-by kredita zbog neusvajanja nekog zakona (takav posljednji slučaj je bio sa zakonom o akcizama na rezani duhan) i BiH je pred bankrotom. Nema tranše kredita, nema para, nema vraćanja dugova = bankrot!”, ističe Eldar Dizdarević za naš portal.

Naš sagovornik ističe kako bankrot nije nikakvo mistično, čudno stanje, već nemogućnost vraćanja dugova  i kaže da je to u našem slučaju veoma izvjesno i sasvim moguće.

Na pitanje šta će se dogoditi kad država bankrotira naš sagovornik kaže kako ona pregovara sa kreditorima, koji onda traže vlasništvo nad državnom imovinom za reprogram dugova.

“Upravo se to događa u Argentini koja je nedavno opet bankrotirala”, navodi on.

Podsjetimo, Argentina je bankrotirala drugi put u posljednjih 13 godina zbog nemogućnosti da otplaćuje dugove, a nakon što su propali pregovori sa grupom investitora iz New Yorka.

Takozvani “hedge fondovi” zahtijevali su kompletnu isplatu 1,3 milijardi dolara za argentinske obveznice koje su u njihovom posjedu.

A šta bi se dogodilo u slučaju bankrota BiH?

“Ne bi bilo para za državnu administraciju, kasnile bi plate i penzije, nešto bi se od tih para “krpilo” za vraćanje dugova, a kreditori bi nam bukvalno sve uzeli – elektroprivrede, telekome, planine, izvore vode, autoputeve itd.U Grčkoj su čak predlagali da kreditori uzmu Akropolis i sve grčke otoke u zamjenu za poravnanje dugova. Nama bi mogli uraditi svašta, pošto nismo tako bogati”, kaže naš sagovornik.

On kaže da bankrot nije ništa neobično, čudno i neočekivano.

Postoje brojni primjeri državnih bankrota. Grčka je bankrotirala 2010. godine, Island je bankrotirao 2008. godine, Argentina 2002. good., Rusija je bankrotirala 1998., a malo se zna o tome da su i SAD bankrotirale 1971. godine pa su se izvukli tako što je tadašnji predsjednik Richard Nixon ukinuo takozvani “zlatni standard”, što je vezanje štampanja dolara za količinu zlata koje posjeduju, odnosno vezanje neke valute za zlato. Tako je nakon ukidanja “zlatnog standarda” SAD počela neograničeno štampati dolare, te su se na taj način izvukli iz bankrota.

Rusija je također 1918. godine bankrotirala kada je na vlast došao Lenjin i napravio SSSR, kazavši kako neće vraćati dugove Carske Rusije.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close