ANALIZA IZBORI 2014.: SDA i SDP gube zbog dvojca: Njihov odlazak je ključna reforma!

Nešto više od mjesec dana uoči izbora dvije najveće i najvažnije političke stranke u Bosni i Hercegovini, Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratka partija suočavaju se sa velikom opasnošću od teškog poraza, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sve predizborne, uglavnom internet stranačke ankete govore o rastu podrške alternativnim opcijama, ponajviše Savezu za bolju budućnost, Demokratskoj fronti i nezavisnom kandidatu dr. Mustafi Ceriću.

Aktuelni čelnici tih stranaka, Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija su, kako saznajemo, pod sve većim pritiskom stranačkih kolega i izborne baze koja smatra da zbog njih dvojice SDA i SDP gube istinski državni i probosanski identitet, glasače i kredibilitet kod bh. građana, te da stranke postaju privatne firme Izetbegovića i Lagumdžije.

Obojica imaju, prema navodima dobro upućenih izvora, velikih problema u pravdanju ogromne privatne imovine koju su stekli, ne samo javnosti nego i odanim članovima SDA i SDP, a da istovremeno, država koju su vodili i vode sve više tone u ekonomski kolaps, a građani u siromaštvo.

Tako se, kako saznajemo, tumače i ankete koje stranački čelnici dobijaju sa terena. Patria saznaje da anketa u Tuzlanskom kantonu koju je za svoje potrebe uradila lokalna SDA, govori da je DF Željka Komšića pretekao SDP, a da je i SBB veoma blizu Stranci demokratske akcije u tradicionalno lijevo orijentiranoj Tuzli.

I u ostalim dijelovima BiH, pokazatelji sa terena govore o sve većoj podršci alternativnim opcijama, pa čak i od redovno disciplinovanog biračkog tijela SDA i SDP.

Jasno je da više od 20 godina građena infrastruktura i mreža ovih stranaka ne može nestati preko noći, ali raste pritisak da se rukovodstvo SDA i SDP promijeni.

Eventualni neuspjeh SDA ili SDP – a računajući na 20-godišnju infrastrukturu i ogroman novac koji je uložen i koji se troši u kampanje, sve osim apsolutne pobjede SDA ili SDP se može smatrati neuspjehom – mogao bi biti uvod u promjene unutar samih stranaka i konačni odlazak dvojca Izetbegović – Lagumdžija.

A to bi, zapravo, bila i najveća suštinska promjena u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, obzirom da je, svih ovih godina, taj dvojac lično ili putem svojih satelita, držao sve konce vlasti i utjecaja kod Bošnjaka, ali i u državi.

Promjene vlasti su uvijek bile kozmetičke i simbolične, a Lagumdžija i Izetbegović nikada nisu gubili, bez obzira koja koalicija bila na vlasti i gdje, političku moć. Naprotiv, ona je rasla kao i njihovo lično bogatstvo, no sada se situacija očito mijenja.

Stranački ljudi iz SDA i SDP to najbolje znaju i detektiraju, i zato već signaliziraju i Lagumdžiji i Izetbegoviću da se nakon izbora pripreme za pakovanje kofera, prenosi NAP.

(PATRIA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close