-TopSLIDEUrednički kutakVisoko

Amra – Halim, prvo poluvrijeme 1:1

Amra – Halim, prvo poluvrijeme 1:1

Dok dokoni ublehaši po društvenim mrežama “prodaju pamet” svojim “pokušajima promišljanja” na analitički način, mudra šutnja političkih aktera govori više od bilo kakvih oglašavanja.

Agonija političke zbilje u Visokom kulminrat će “službenim” očitovanjem izbornih kandidata za predstojeće Lokalne izbore 2016. Sve do tada, ovdašnja javnost će ostati uskraćena za “transparentnost” u radu parlamentarnih političkih subjekata.
“Lov u mutnom” je “pravilo igre” onih pojedinaca i grupa – političkih faktora koji nemaju artikulisane političke ciljeve, a još manje programske aktivnosti kojih bi se pridržavali i na taj način dokazivali vlastitu političku zrelost i dosljednost.

Poodavno je bilo, tome će i koja godina, kada se kuloarski  “špekulisalo o frcanju ostavki” u visočkoj SDA. Na proljeće će dvije godine tome.  Ako su špekulacije bile tačne, Halim Zukić je tada kao predsjednik OO SDA Visoko ponudio ostavku – s jedne strane, a na drugoj strani to isto su ponudili članovi OO SDA Visoko. Tadašnji problem je pojednostavljen i uprošćen na nesnošljivost ili nerazumjevanje na relaciji Halima Zukića i Nermina Kadrića Buce. Suština problema je prešućena, a bit će da se radilo o dva potpuno oprečna koncepta djelovanja političke partije. Dok je Halim Zukić zagovarao klasičnu partijsku doktrinu u kojoj će Načelnica biti “produžena ruka” partije u lokalnoj vlasti,  alternativa tome je bila podrška izbornom Programu rada, koji je do tada bio prošao neophodnu proceduru zakonodavne i izvršne lokalne vlasti.

Oni sa boljim pamćenjem će se sigurno prisjetiti činjenice, da baš u tom period stranačkih previranja Načelnica je “otišla na bolovanje” ne želeći prejeducirati vlastutu bitnost u tom stranačkom problem. Mada, budimo krajnje korektni, njenu stranu i interes zastupali su “alternativci” u SDA. Ta činjenica, vjerovatno da nije bila presudna u daljnjem razvoju problema u SDA, ali je umnogome definisala odnos prema problemu dva ključna čovjeka: Halima Zukića i Nermina Kadrića Buce.

U tako rovitom stanju, Halim Zukić je iskoristio priliku i obavio stranačke izbore u kojima je kadrirao vlastite istomišljenike.
Ako je prvobitni sukob, a sportskim žargonom kazano bio REMI – nerješeno  0:0; stranački izbori su bili Halimova pobjeda i prelazak u vodstvo. Ali već tada je bilo više nego jasno da će Amra Babić biti ostavljena sama sebi, na partijsku milost i nemilost. Najlogičije rješenje, a zbog činjenice da niti jedan privrednik koji je politički aktivan, neće vlastiti poslovni interes ugrožavati sukobom sa vladajućom partijom, a u interesu bilo kojeg kadrovskog rješenja pa makar to, kao u ovom slučaju bila i sudbina Načelnice.

Halim – Amra 1:0

Od tada pa sve do 36. sjednice Općinskog vijeća Visoko Halim Zukić je nastojao “disciplinirati” Načelnicu, te eventualno osigurati u Općinskom vijeću dovoljan broj glasova za takvu nakanu.
Naravno, sa viših nivoa SDA bilo je izvjesnih pokušaja da se problem riješi, ali očito bezuspješno.
Odavno je, što se toga tiče – Halim Zukić dobio “zeleno svjetlo” da riješi problem s Načelnicom, na način kako je naumio.

Amra Babić je u međuvremenu osigurala politički legalitet uz pomoć kadrova ispod krova općinskog zdanja na način kompromisnih rješenja – “kupovinom opozicionih glasova” u Općinskom vijeću Visoko.

Kako je malo bitnih tema na kojima se mogu odmjeravati snage, i kako je “taktičnija” struja u SDA podgrijavala nadu u dobro rješenja s Načelnicom, javna promocija problema je odgađana.
Budžet općine Visoko za 2016. godinu bio je test i najava mogućeg razvoja problema. SDA je pokuašala “mehko” amandmanski da djeluje i u tome je uspjela.
Već tada je bilo izvjesno, a javnosti sumnjivo to što vladajuća partija sa vlastitom Načelnicom komunicira javnim putem – putem saopštenja.
Kako su u tekućoj godini preostala samo još DVA bitna pitanja na kojima se mogu odmjeriti snage (Kapitalna ulaganja i Kreditno zaduženje kod Svjetske banke za vodosnabdjevanje), s naznakom da prvo pitanje nije ključno koliko drugo, jer se Kapitalna usvajaju nadpolovičnim brojem vijećničkih glasova, a Kreditno zaduženje mora ići na dvotrećinsku podršku; Halim Zukić nije imao drugog izbora već da krene u javni “politički obračun” sa Amrom Babić. Da li svjesno ili ne, bitku za Kapitalna ulaganja, koja je trebala istovremeno poslužiti i kao predizborna platform u SDA kampanji, izgubio je.

Amra – Halim 1:1

Sada je već izvjesno, a SDA se oglasila Saopštenjem nakon 36. Sjedice Općinskog vijeća Visoko, da Amra Babić ostaje i zvanično bez podrške vlastite partije. Ostatak mandata Načelnice će provesti “nezavisno” od političkih partija. Međutim, stvarni odnos snaga i političke moći će se pokazati ako se pred vijećnicima Općinskog vijeća Visoko nađe prijedlog Kreditnog zaduženja za vodosnabdjevanje, inače planiran za prvu polovicu godine, ako me pamćenje drži za maj mjesec.

Od 25 vijećnika, njih 17 će trebati podržati kreditno zaduženje, a prostom računicom gledano i bez podrške barem jednog vijećnika lojalnog SDA-u, to je nemoguća misija.
Amra Babić, a to je pokazala na prethodnoj sjednici može osigurati 16 glasova. SDA, odnosno Halim Zukić kontrolše 9 glasova vijećnika.

Projekt rješavanja vodosnabdjevanja je odveć “škakljivo pitanje” da bi se na njemu lomila koplja, ali dovoljan manipulativni mehanizam  da bi se odmjeravale političke snage.
Bit će to presudan obračun ne samo s aspekta obračuna na relaciji Amre i Halima, a još manje po pitanju da li projekt treba ili ne ovoj Općini.

Bit će to dobar predizborni kredit – benefit s kojim će se dosta glasova osigurati na predstojećim izborima.
A sada je već jasno da Amra Babić ima neskrivene ambicije da obnovi mandate načelnice, sa ili bez SDA Visoko.
Gledano laički, ona nema šta izgubiti. S druge strane SDA neće sigurno, a najviše zbog izborne godine, iči na klasično obaranje projekta, pa i zbog činjenice da je isti već dobio podršku sa viših nivoa vlasti u kojoj je SDA kadar.
Bit će zanimljivo s kojom argumetacijom će SDA pokušati da sačuva politički kredibilitet i “obraz” pred političkom javnošću, a u izbornoj godini. Sa amandamnima su dva puta pokušali sa polovičnim, bolje reči nikakvim efektom.
Političkim žargonom kazano stanje na “terenu” je dvosmisleno: SDA formalno ima podršku legalnih i legitimnih političkih aktivista na “terenu” – misleći na stranačku infrastrukturu , ali ne bih smjeo garantirati da u eventualnoj provjeri snaga, a u ovom trenutko ista ta partija ne bi doživjela razočarenje u istim tim sredinama, a zbog “otuđenosti kadrova od naroda”.

Amri Babić se mora priznati diplomatski, taktičko-manipulativni pragmatizam, što bi se kazalo real-politika. Pasivni birači, uvjerenja sam da je i dalje doživljavaju načelnicom SDA, te da za njih trenutno stanje stvari ne pričinjava nikakav problem – da svoju podršku ukažu njoj.
SDA će se suočiti sa tim problemom, i možda se ispostavi ključnim u predstojećim izborima.

Ne treba zaboraviti da je Munib Alibegović u manjem vremenskom roku osigurao preko tri hiljada glasova kao Nezasvisni kandidat na posljednjim Lokalnim izborima.
Osim toga treba spomenuti i činjenicu da su na prethodnim izborima četiri moštranska kandidata “potrošila” preko 11 000 glasova, a Amra Babić je pobjedila sa preko 6 000 glasova.

Ovih nekoliko činjenica, ilustrativno govore da SDA mora ozbiljno promisliti o svojim narednim političkim koracima. Prosta matematičko-mehanička radnja zbrajanja ručica u “predstavničkoj demokratiji” ne pomaže mnogo u izbornim kampanjama. Senzibilitet javnosti je u ovom trenutku na strani Amre Babić, a sigurno je da ista ima popriličan broj “kečeva u rukavu” sa kojima može zagorčati politiku SDA.
Sa druge strane, SDA ima “vlast” na višim nivoima, te je vjerovatno da može “kočiti” lokalnu Izvršnu vlast prispjećem poreskih sredstava, bila to redovnih ili donatorskih sljedovanja.

Zatišje pred buru samo je privid “mira” – makijavelistička logika (da cilj opravdava sredstva) garantuje nam “prljavu igru” u kojoj će svi biti na gubitku. Pirova pobjeda, bilo kojeg od političkih aktera, sigurno je da ne rješava niti jedan od visočkih problema.

U svakom slučaju bit će uzbudljiva politička scena Visokog u tekućoj godini.

M.H. – magazinplus.eu

Vezani tekstovi:
Politički romatizam: demokratja ili politokratija

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close