BiHPolitika

Amra Babić: Mislim da marama u ovoj državi nikoga ne vrijeđa

Amra Babić, načelnica Općine Visoko, za novine Dnevni avaz, a povodom Zaključka VSTV-a (Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće) o zabrani isticanja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama izjavila je da je marama njen identitet, a ne vjersko obilježje.

– „Iznenađena sam i razočarana što se takve odluke donose u mojoj zemlji. Tri i po godine obavljam funkciju načelnice Visokog, tada je u svijet odaslana pozitivna vijest, da je BiH demokratska zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava. Meni je bila velika čast kada su izvijestili da ja kao načelnica s maramom rušim predrasude o islamu. BiH, koja je išla tako visoko s poštivanjem ljudskih prava, Zaključkom VSTV-a pala je tako nisko, jer diskriminira žene s maramom. Mislim da marama u ovoj državi nikoga ne vrijeđa“ – kazala je Babić.

Zaključkom VSTV-a, kako je naglasila, svaka žena u BiH gubi pravo na rad, slobodu kretanja i sva osnovna ljudska prava. A nošenje hidžaba, kako kaže, nju nikada nije ometalo u obavljanju bilo kojeg posla.

– „Očekujem da se Zaključak VSTV-a o zabrani nošenja marame poništi. Ja lično ne mogu zamisliti svoj život bez marame. Bez marame to nisam ja, ne želim ni život ni karijeru bez toga. Žalosti me činjenica da će pod pritiskom neke mlade djevojke ostati lišene tog prava na svoj identitet. Stoga im poručujem da brane pravo na svoje vlastito opredjeljenje, jer nama maramu niko nije nametnuo, to je manifestacija naših unutarnjih osjećanja pokornosti prema Bogu“ – podcrtala je Babić.

Povodom burnih reakcija u javnosti, iz VSTV-a su kazali da će na svojoj narednoj sjednici detaljnije razmatrati Zaključak o pitanjima vjerskih obilježja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close