Amnesty International: Godišnjica genocida u Srebrenici okrutni podsjetnik na potrebu da se ukine nekažnjavanje

Na 19. godišnjicu ubistva više od 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godinu, Amnesty International poziva vlasti u Bosni i Hercegovini, i one u Federaciji i u RS-u, da hitno inetnziviraju napore u rješavanju dugogodišnjih nesporazuma u vezi s neriješenim zločinima počinjenim tokom oružanog sukoba 90-ih godina prema međunarodnom zakonu.

(Fena)

Organizacija također poziva vlasti da garantiraju žrtvama ovih zločina pristup pravdi, istini i odštetu.

Snage bosanskih Srba su 10. jula 1995. godine ušle su u enklavu Srebrenica, područje koje su Ujeidnjenene nacija nazvale “sigurnim zonama” i gdje je više hiljada Bošnjaka pronašlo utočište.

Srebrenica je pala u ruke snaga bosanskih Srba uprkos prisutstvu Zaštitinih snaga Ujedinjenih nacija, više od 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca je odvojeno od ostatka stanovništva i masovno pogubljeno tokom dana koji su uslijedili.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugolasviju (ICTY) je 2004. godine potvrdio da su snage bosanskih Srba izvršile genocid nad bosanskim muslimanima.

Sudski postupci se i dalje nastavljaju u ICTY-u protiv bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i bivšeg generala Ratka Mladića. ICTY je obojicu optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje pravila i običaja ratovanje, uključujući u Srebrenici.

Sjećanje na ovo je oteženo jer vlasti u BiH nisu u stanju da ispune svoje obaveze prema porodicama ubijenih u Srebrenici i drugim mjestima kao ni prema žrtvama drugih prisilnih nestanala tokom oružanog sukoba u BiH. Porodice žrtava i dalje očekuju pravdu, istinu i odštetu, dok većina onih koji su odgovorni za zločine uživaju nekažnjivost.

Tijela više od šest hiljada žrtava genocida u Srebrenici su ekshumirana, identificirana i sahranjena u memorijalnom centru osnovanog u njihovu čast.

Identifikacija oko jedne hiljade posmrtnih ostataka je u toku, a oko hiljadu se još uvijek vodi kao nestalo.

Zakon o nestalim osobama nikada nije u potpunosti implementiran, zbog čega porodice nestalih nemaju pristup odšteti.

Na ovu godišnjicu, Amnesty International poziva vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu hitne korake u osiguravanju prava na istinu, pravu i odštetu za žrtve i njihove porodice.

Organizacija ističe da su ključne mjere za izražavanje jasne posvećenosti implementiranju postojećih mjera o okončanju nekažnjivosti za zločine prema međuanrodnom zakonu, uključujući prisilno nestajanje.

Hitna, nezavisna, učinkovita i nepristrasna istraga i zločinama prema međuanrodnom zakonu trebala bi biti izvršena i napori da se ovi slučajevi dovedu pred lice rpavde trebaju biti počinjeni.

U konačnici, težina zločina bi trebala biti adekvatno odražena u presudama.

Skoro dvije godine nakon Srebrenice, nezavisni, nepristrasni i učinkoviti postupci koji bi osgiurali odštetu u skladu s međuanrodnim standardima moraju biti provedeni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close