PolitikaZDK

Amira Hadžić iz SDA nova predsjedavajuća Skupštine ZDK

Glasovima nove parlamentarne većine, koju predvodi SDA, zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona smijenili su danas predsjedavajućeg i bošnjačkog člana tog tijela Ismeta Sarajlića (SBB) te zamjenicu i hrvatskog člana radnog predsjedništva Sanju Renić (Naša stranka), dok je zamjenik iz reda Srba, kao jedini zastupnik tog naroda, ostao Mladen Simić iz SDP-a.

Nova članica radnog predsjedništva iz reda Bošnjaka je Amira Hadžić iz SDA, a član iz reda Hrvata Ivo Tadić iz HDZ-a, a tročlano radno predsjedništvo odlučilo je da će funkciju predsjedavajućeg obavljati Amira Hadžić.

-Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju da vodim Skupštinu ZDK- kazala je Hadžić.

Međutim, tokom rasprave o utvrđivanju dnevnog reda, raspravljalo se o razlozima za sazivanje hitne sjednice, pogotovo što je Simić demantirao Sejda Zaimovića iz SDA, koji je vodio današnju sjednicu, kako on nije želio sazvati hitnu sjednicu na zahtjev 18 zastupnika nove parlamentarne većine.

Simića je za sazivanje hitne sjednice ovlastio dosadašnji predsjedavajući Sarajlić, koji je zbog bolesti bio spriječen doći na posao.

-To su obične konstrukcije, da ne kažem šta više… Ja, apsolutno, nisam odbio da zakažem sjednicu. Čak sam rekao da, ako treba, neću ići na sjednicu Dom naroda FBiH-  kazao je Simić, dodajući kako se bio ponudio i da vodi hitnu sjednicu, a koja je prvobitno trebala biti održana jučer.

Simić je dodao kako nema namjeru da opstruira poteze nove parlamentarne većine te da „ni Mladen Simić ni SDP nikada nisu bili sporni“, nakon čega mu se Zaimović izvinio, kako je objasnio, na pogrešnoj interpretaciji tokom obrazlaganja razloga sa sazivanje sjednice.

Simić, nakon što su izabrani novi članovi rukovodstva iz reda Bošnjaka i Hrvata, danas nije želio sjediti na poziciji  zamjenika iz reda Srba, jer je smatrao kako je dnevni red današnje sjednice „politički“.

-Ja ću sjediti kada bude neki drugi dnevni red- najavio je Simić.

Usvojene su i izmijenjene odluke o osnivanju klubova zastupnika Bošnjaka i Hrvata, na čijem će se čelu u narednom periodu nalaziti Sejad Zaimović (SDA), odnosno Andrej Kajić (HDZ).

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close