Amir Međić, sekretar UTOK-a: Država može pomoći razvoju, ona to i radi, ali u nedovoljnoj mjeri

UTOK FASHION SHOW i renomirani modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad – svečano otvaraju 31. NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO na dan 02.11.2013. godine kongresna dvorana Hotela Holiday Inn s početkom u 20:00h.

Udruženje manekena i modnih kreatora BiH i izvršni producent modna agencija Abc Models Sarajevo i ove godine stoje na čelu najznačajnijeg modnog događaja u državi, 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo.
Priliku da svečano otvori 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo imat će članovi  UTOK-a, Udruženja tekstilne industrije, obuće i kože BiH, odnosno naši najbolji domaći proizvođači, koji su među rijetkima opstali na domaćoj modnoj sceni i koji su svojim radom i kvalitetom proizvoda dokazali da su među najboljima u našoj zemlji.

Šta je UTOK spremio za svečano otvorenje, koje su modne revije planirane i koliko udruženjima poput UTOK-a sudjelovanje na najznačajnijoj i jedinstvenoj sedmici mode u zemlji 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo pomaže u poslovanju i plasiranju proizvoda na tržište, pitanja su na koja smo zatražili odgovor od generalnog sekretara UTOK-a, g-dina Amira Međića.

Za svečano otvorenje 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo UTOK je pripremio prezentaciju najboljih BH proizvođača tekstilne i odjeće od kože i krzna, te intimnog rublja, spavaći i kupaći program. Na modnoj reviji će biti prezentirani proizvođači teške i lake muške i ženske modne konfekcije, kožne i konfekcije od krzna, te intimnog rublja, spavaći i kupaći program. Cilj UTOK-a je da se BH proizvođači predstave na jednom mjestu u prisustvu medija, naših kupaca, predstavnika struke iz zemlje i okruženja i potencijalnih kupaca gotovih proizvoda. Prilika je da se pokažu mogućnosti BH proizvođača, a istovremeno da vidimo koliko idemo u korak s modnim trendovima u okruženju i šire. Smatramo da ovakve manifestacije daju mogućnost povezivanja BH proizvođača s poslovnim ljudima iz svijeta i unapređenje vlastitog poslovanja.

Koliko je u krizi tekstilna industrija u našoj zemlji?

Poteškoće u poslovanju tekstilne i odjevne industrije postoje, ali one su prisutne u kontinuitetu. Dakle, ne bih govorio o krizi nego o sposobnosti prilagođavanja proizvođača brzim i čestim promjenama na tržištu koje su posljedica globalnih dešavanja i previranja u svijetu.Tu prije svega mislim na dinamične promjene u razvoju ove branše na dalekom i srednjem istoku koji u suštini diktiraju uslove poslovanja. Osnovne karakteristike su masovna proizvodnja i niska cijena rada s kojima se naše i evropsko tržište teško nose.

Na koji način država može pomoći razvoju tekstilne industrije BiH, a na koji način joj odmaže?

Naravno da država može pomoći razvoju tekstilne, kožarske i obućarske industrije. Ona to i radi, ali u nedovoljnoj mjeri. Obzirom da država kreira ambijent poslovanja, odgovarajuća zakonska rješenja u domenu doprinosa, poreza, carina, tarifa, garancija, poticaja i dr. mogu znatno uticati na pozitivno ili negativno poslovanje firmi iz branše. Ukoliko su ta rješenja nepovoljna onda direktno pogoršava uslove poslovanja i dovodi firme u težu situaciju, čini ih nekonkurentnim na tržištu i ugrožava njihov finansijski status i opstanak na tržištu. U BiH ova branša ima podršku države u sferi doprinosa, carinskih tarifa, ali je to nedovoljno. Podrška mora biti jača i u saglasnosti sa potrebama proizvođača koji su jasno artikulisani kroz zahtjeve UTOK-a prema državnim organima.

Koliko “Lohn” poslovanje uništava domaću industriju BiH?

Lonh poslovi su okosnica rada i poslovanja ove branše u BiH, jer preko 85% firmi radi lohn proizvodnju. Osnovne karakteristike su prilagođavanje zahtjevima kupaca, male serije, niska cijena rada i relativno kratki rokovi isporuke.
Dugoročno gledano lohn proizvodnja nije najbolje rješenje, ali je kao prijelazna faza do viših nivoa proizvodnje, a u konačnici proizvodnja sopstvenog proizvoda, značajna i korisna. Ovo je radno intenzivna djelatnost gdje je zaposleno puno radnika niže kvalifikacione spreme i uglavnom ženske radne snage. Osvajanje viših faza proizvodnje je proces i UTOK na tome puno radi.

Kolika je prosjećna plaća radnika u tekstilnoj industriji, koliko su bh. modni dizajneri angažovani u UTOK-u i koja je vizija UTOK-a?

U branši tekstila, obuće i kože prosjećna plaća iznosi 250-300 EUR. Modni dizajneri su veoma malo angažovani u ovoj branši iz razloga što je dominantan lohn posao, pa nema ni velike potrebe, jer firme rade za poznatog kupca koji je do kraja definisao šta će se raditi. Znači, kupci dostavljaju proizvođaču sve što je potrebno (krojne slike, materijal, normative, količine i dr.). Naša vizija je da se rade više faze proizvodnje što bi podrazumijevalo angažovanje domaćih stručnjaka iz svih oblasti pa i modnih dizajnera.

Da bi se objasnilo stanje u tekstilnoj industriji, uporedite nam prijeratni izvoz tekstilne industrije i sada?

Prije rata u BiH je radilo cca. 85.000 radnika u industriji tekstila, obuće i kože. Danas imamo oko 40.000 radnika što je više od dva puta manje. Istovremeno je i finansijski efekat višestruko slabiji. Obzirom da je ovo dominantno izvozna branša preko 85% za prošlu godinu smo ostvarili vrijednost izvoza preko 500 miliona EUR-a. To su značajni efekti i u samom smo vrhu izvoznika u BiH.

Kakva je situacija u ostalim oblastima, poput kože i obuće?

Kada govorimo o ovoj branši uvijek iskazujemo podatke i rezultate koji objedinjavaju tekstilno-odjevni i kožarsko-obućarski sektor. Znači da smo dali podatke za kompletnu branšu u prethodnim odgovorima. Bitno je da je problematika poslovanja ista i da su uslovi identični.

Planovi UTOK-a za skoriji period?

Planovi UTOK-a su vezani za razvoj ove industrije, finansijsku stabilizaciju firmi, osposobljavanje firmi za promjenu filozofije poslovanja i prelaska na više faze proizvodnje (gotov proizvod) – aktivnosti koje će usloviti kvalitetniji ambijent za poslovanje firmi iz branše. Naši planovi su jasno ugrađeni u Strategiju razvoja ove branše u periodu 2013.-2023. koju je usvojila Vlada F BiH i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Koji će se brendovi predstaviti na velikoj modnoj reviji Utok Fashion Show povodom svečanog otvaranja 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo na dan 02.11.2013. godine u hotelu Holiday Inn s početkom u 20:00h?

Na modnoj reviji 02.11.2013. predstavit će se neki od naših najboljih domaćih proizvođača, a to su: Nerzz Bešlagić Visoko – ekskluzivni proizvođač kože, kožne konfekcije, krzna i odjevnih predmeta od krzna; Kula Gradačac – teška i laka muška i ženska modna konfekcija; Master Fashion Travnik – muška modna konfekcija; Borac Travnik – teška i laka muška i ženska modna konfekcija; Exclusive lingerie Banja Luka – intimno rublje, spavaći i kupaći program.

ww.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close