Amir Ahmić: Haški tribunal i očekivane presude

Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić izjavio je za agenciju Anadolija da je presuda protiv ratnog ministra policije Republike Srpske (RS) Miće Stanišića i Stojana Župljanina, ratnog načelnika Centra službi sigurnosti (CSB) Banja Luka i savjetnika predsjednika RS Radovana Karadžića, koji su  u Hagu osuđeni na ukupno 44 godine zatvora, posve očekivana.

Stanišić i Župljanin osuđeni su na po 22 godine zatvora za zločine počinjene u općinama koje su trebale uči u sastav, kako je ocijenjeno, zamišljene srpske države.

Ahmić je istakao da je ova presuda na tragu i nekih ranijih presuda poput onih u slučaju Momčila Krajišnika i Radoslava Brđanina, gdje su sudska vijeća i u drugostepenom postupku utvrdila da je postojao udruženi zločinački poduhvat.

“Ovdje postoji jedna, uvjetno, novina. Po prvi puta se, naime, radi o najvišim dužnosnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS. Optužnica se odnosila na cijelu 1992. godine. Sud je presudio da je postojao zločinački poduhvat, da je napravljen na tzv. Skupštini srpskog naroda u oktobru 1992. i trajao do kraja te godine. A to znači da su u tom poduhvatu bili i pripadnici MUP-a RS, i to njihov ministar. Nadalje, to znači da se sklapa jedan mozaik koji je ranije uspostavljen, a sada i preko najviših dužnosnika RS”, kazao je Ahmić za agenciju Anadolija.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close