Amerikanci drže bh. političare u šaci

Amerikanci drže bh. političare u šaci: Saznajte koje su telefonske linije prisluškivane u BiH

U BiH se ne zna tko kontrolira prisluškivanje, niti gdje završavaju podaci ukoliko netko i bude prisluškivan.

Američka obavještajna agencija uz pomoć njemačkih kolega te Deutsche Telekoma testirala je od 2005. do 2008. akciju prisluškivanja telefonskih razgovora, između ostalih, i u Bosni i Hercegovini, kaže zastupnik stranke Zelenih u Parlamentu Austrije Peter Pilc.

Iz dokumenata koje posjeduje N1 vidi se da je prisluškivano šest linija iz Bosne i Hercegovine. Presretnut je poziv na relaciji Sarajevo, BH Telecom, Reims, France Telecom. Sljedeća linija uspostavljana je između Sarajeva i Roterdama, a prisluškivane su i linije između Sarajeva i gradova Kista u Švedskoj, Osla i Bruxellesa. Još nije dobijena potvrda tko je bio meta ovih prisluškivanja u BiH.

Ova afera se zahuktala nakon javnog istupa austrijskog zastupnika Petera Pilca, koji je rekao da su amerčka agencija NSA uz pomoć njemačkog BND-a, testirali prisluškivanja 256 telefonskih linija, među njima i one iz BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Ovu informaciju nitko od nadležnih u BiH nije želio komentirati. Ministar sigurnosti Dragan Mektić kaže da neće poduzimati nikakve radnje, jer navode Pilca ne smatra relevantnim, dok je ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač “neupućen”. Stručnjake, međutim, afere prisluškivanja ne iznenađuju.

“Tu nema prijatelja, svi su neprijatelji. Čak i kad su zemlje u dobrim odnosima, vlade prisluškuju da bi imale podatke. Nisu samo SAD u pitanju, to rade sve velike sile koje prisluškuju kako bi prikupile podatke za vođenje svoje vanjske politike”, izjavio je Predrag Ćeranić.

U BiH se ne zna tko kontrolira prisluškivanje, niti gdje završavaju podaci ukoliko netko i bude prisluškivan. Sud BiH odobrava zahtjeve za prisluškivanje OSA-e, ali Sud BiH nije želio dostaviti podatak o tome koliko je odobrenih zahtjeva, navodeći da su ti podaci povjerljivi.

Jedini koji su pokušali ući u trag prisluškivanju je Agencija za zaštitu osobnih podataka, ali su u tome onemogućeni.

Ova agencija je prije dvije godine pokušala izvršiti inspekcijsku kontrolu tri najveća telekom operatera u BiH, ali su onemogućeni tvrdnjom da su podaci o prisluškivanju tajni. Lani su kontrolirali 15 tužiteljstava u cijeloj BiH, ali su naišli na zatvorena vrata kada su inspektori pokucali na adresu Tužiteljstva BiH. Nakon tog pokušaja, direktor Agencije se u državnom tužiteljstvu vodi kao osumnjičeni.

“Mene terete da sam zloupotrebio službeni položaj, da sam vršio inspekcijski nadzor u 15 tužiteljstava, da sam pristupio nečijim osobnim podacima i da sam nekom načinio štetu. Znači, sve je imaginarno, nigdje ništa”, komentarirao je Petar Kovačević iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH.

Upućeni kažu da se prisluškivanje u BiH koristi kako bi se držali u šaci politički protivnici, dok je svrha američko-njemačkih prisluškivanja u BiH i regiji bila saznanja o eventualnim terorističkim aktivnostima.

Svi razgovori praćeni u Europi su analizirani i filtrirani radi traženja obavještajnih podataka, traženjem karakterističnih riječi kao što su “terorizam”, “bomba” i slično.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close