BiHPolitika

Amerika neće dozvoliti “malim balkanskim kočopercima” da ruše njen projekat u BiH

Svi oni koji rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je kreator Amerika, rade i protiv mira u BiH, a svako dodatno rastakanje BiH, poput trećeg entiteta ili priprema za njegovu realizaciju, vuče nemirima. Prema tome, logički je očekivati da Amerika brani svoj sporazum u koji je utrošila i novac, i energiju, i, na kraju krajeva, vlastiti ugled, smatra ugledni profesor Esad Bajtal.

U razgovoru za Vijesti.ba, Bajtal navodi kako je upitno da li će velika Amerika dozvoliti “malim balkanskim kočopercima” da se igraju s njom i njenim projektima, kao što je Dejton.

Naš sagovornik prokomentarisao je jučerašnje pismo koje je senator Roger Wickeruputio američkom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, u kojem ga je pozvao da se više angažuje u BiH.

“Gospodine predsjedniče, važno je za SAD da se ponovo zainteresuju za BiH. Iako su naši odnosi sa svim državama zapadnog Balkana važni, SAD imaju specifičan, pojedinačan interes u BiH i mi se na to moramo više skoncentrisati”, poručio je Wicker.

Osvrnuvši se na nedavnu historiju BiH, te na uključivanje SAD-a u rat u BiH, na čelu s predsjednikom Billom Clintonom, Wicker je potcrtao i komplikovanu etničku sliku naše zemlje, ali i potrebu da se Dejtonski mirovni sporazum više poštuje.

“SAD i naši evropski prijatelji nedvosmisleno bi trebali iskazati da je Dejton apsolutna polazna tačka, što znači da bi samo napredovanje trebalo biti dozvoljeno. Separatizam ili novi entiteti ne treba da dolaze u obzir”, naveo je, između ostalog, Wicker.

Bajtal naglašava kako se ne može živjeti od podjela, već integralno, te da se planeta mora ujediniti.

– Evropa se ujedinjuje, Amerika je sebe ujedinila u svoj svojoj raznolikosti i nije logički da svjedokom nekih novih razjedinjavanja, i to protiv njenog projekta – Dejtonskog mirovnog sporazuma, čija je intencija bila reintegracija ove zemlje, a ne njeno razbijanje. Stoga, svi pokušaji razbijanja Dejtonskog sporazuma moraju biti osujećeni, spriječeni i kažnjeni – kazao je profesor Bajtal.

Wicker je u pismu naglasio da bi SAD i Evropa trebali usvojiti politiku nametanja sankcija pojedinim bh. zvaničnicima koji su očigledno uključeni u korupciju ili ignorišu Dejton, bh. zakone ili sudske presude, te pozvao da djelokrug nametanja sankcija bude proširen i u glavne gradove Evrope.

– Zdrav razum i racionalni pristup kazuju da bi oni morali završiti na nekom sudu. Pa, ne možete varati, lagati, otimati, pljačkati… Sve to oni rade sistemom mita, korupcije, prevara, laži, izmišljotina, ubjeđivanja i to se ne može tolerisati u modernom demokratskom svijetu. Ne možete izigravati demokrate i u svojim strankama imati ono “D” – kao demokratske, a pritom raditi na principima mita, korupcije, otimačine, prevare, pljačke – upozorava Bajtal.

Da li će zaista SAD u BiH i djelovati više preventivno, kako se nasilje iz proteklog rata ne bi ponovilo, na šta je Trumpa pozvao Wicker, ostaje da se vidi.

– Možemo priželjkivati da se to desi što prije, da se ovdje uvede isti onakav red kakav postoji i u SAD-u, Evropi i u demokratskom svijetu. Pa, ne može šačica etnonacionalista svima nama izigravati tutore, a pritom ostvarivati svoje zamišljene privatne, stranačke i druge interese, i pričati nam priču o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa – govori Bajtal.

Poručuje kako nije vitalni, odnosno životni, nacionalni interes građana BiH da budu gladni, najsiromašniji u Evropi, a da u isto vrijeme plaćaju i najskuplje parlamentarce i najskuplju vlast u toj istoj Evropi.

– Pri tome, to su neradnici koji ne ispunjavaju svoja obećanja. I dvostruko su plaćeni. Plaćeni su kad ne rade, naplaćuju svoj nerad onda kad rade, a ništa ne rade, i naplaćuju taj isti nerad još jedanput kroz “bijeli hljeb”. U isto vrijeme, radnici ne mogu da naplate svoj rad jer su im plaće vrlo male i neredovne. A penzioneri ne mogu da naplate svoj minuli rad jer su im penzije nikakve. E pa, ako svijet to hoće da gleda i dalje – onda bujrum – zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close