logo
bios

Američki neurohirurg: Moždani udar možemo izliječiti u jednom danu

Objavljeno prije 9 mjeseci . u sri, avg 28th, 2019

Godišnje odradi oko 350 operacija…

KAD će kompjuteri vraćati nepokretnim osobama mogućnost kretanja, kako se pacijenti koji su pretrpjeli moždani udar već istog dana mogu izliječiti i drugi dan napustiti bolnicu, o tome da se pacijenti iz Hrvatske šalju i u Beograd na određene neurokirurške operacije koje su pokrivene preko HZZO-a, mogli smo čuti iz razgovora s vrhunskim neurokirurzima koji su proteklih dana boravili u Zagrebu.

Naime, prije nekoliko dana Zagreb je bio centar okupljanja najvećih svjetskih neurokirurga koji su došli na Zdravstveno veleučilište kako bi u dvodnevnom predavanju educirali mlade naraštaje neurokirurga. Ovaj je seminar organiziralo Društvo neurokirurga jugoistočne Europe, a u Zagrebu im je domaćin bio predstojnik Klinike za neurokirurgiju i dekan Zdravstvenog veleučilišta prof. dr. Krešimir Rotim.

“Imamo 70-ak polaznika, to su redom mladi neurokirurzi koji su se mogli prijaviti za stipendije i njih 55 je dobilo stipendiju pa im je tako plaćen smještaj, kotizacija i hrana, a oni su morali platiti put do Zagreba. Imamo polaznike iz čitavog svijeta pa ih je bilo čak iz Afrike, Azije, Meksika i Malezije. Poanta ovog tečaja je bila dovesti vodeće svjetske neurokirurge i mladim ljudima omogućiti edukaciju putem stipendija. Stariji neurokirurzi su došli iz brojnih zemalja, imali smo 20 predavača među kojima su bili vrhunski neurokirurzi iz SAD-a, Tajlanda, Bangkoka, Pakistana, Italije, Rumunjske, Srbije”, rekao je za Index. prof. dr. Krešimir Rotim.

Prof. Rotim je ostvario izvrsnu suradnju s prof. dr. Lukasom Rasulićem, neurokirurgom iz Beograda, koji je ujedno predsjednik Udruženja neurokirurga jugoistočne Europe, a mi smo imali priliku razgovarati s njim.

“U Beograd nam šalju pacijente iz Hrvatske, a i mi svoje šaljemo u Zagreb”

Prof. dr. Rasulić ekspert je u području liječenja perifernog neurosistema i brahijalnog pleksusa. Godišnje u prosjeku operira oko 20 pacijenata koji mu dolaze iz Hrvatske.

“Prof. Rotim i ja smo ostvarili izvrsnu suradnju, a na bazi individualnog udruživanja smo napravili i regionalno. Pokazali smo kako nadilaziti sve izazove i to je puno puta javno priznato na raznim skupovima neurokirurga. Prof. Rotim i ja smo napravili suradnju koja je primjer dobre prakse. Recimo, neki pacijenti iz Hrvatske, što preko HZZO-a, što privatno, dolaze k nama u Beograd na operacije, a isto tako i mi iz Beograda šaljemo pacijente u Zagreb u određene specijalizirane centre. Neke također pokriva naš zdravstveni fond, a neki idu privatno”, ispričao nam je prof. Rasulić.

Razgovarali smo s njim o najsuvremenijim metodama na području neurokirurgije te ga pitali zaostaje li naša regija za Zapadom.

“Mi smo kao regija, odnosno jugoistočna Europa, apsolutno rame uz rame s vodećim svjetskim neurokirurzima i trendovima moderne neurokirurgija, no budžetski i ekonomski nismo u mogućnosti tako intenzivno razvijati sve stvari koje su usko vezane za visokobudžetne zemlje i neurokirurške centre, ali smo uz pomoć država i partnera razvili visoke standarde”, rekao je prof. Rasulić za Index.

Navodi kako je kvaliteta koja se pruža u zemljama jugoistočne Europe u neurokirurgiji vrlo visoka, a uz to su, dodaje, i vrlo konkurentni cijenama.

Zaostaje li naša regija za Zapadom u području neurokirurgije?

“Značajno smo jeftiniji po operacijama, a kvaliteta je ista. U Americi su neurokirurške operacije bar 10 puta skuplje nego kod nas. U Hrvatskoj su pak nešto skuplje jer ste članica EU-a”, kazao je.

Rekao je da je ovo predavanje koje se održavalo u Zagrebu izuzetno važno za mlade naraštaje neurokirurga budući da na seminaru, dodaje, predaju najeminentniji neurokirurzi iz cijelog svijeta koji su im prezentirali najnovija postignuća u području neurotraume.

“Posebno je bila naglašena edukacija od osnovnih do najsuvremenijih trendova u liječenju pacijenata s neurotraumom i to prilagođeno zemljama odakle dolaze polaznici”, rekao je prof. Rasulić koji je ove godine pak u Beogradu bio domaćin Svjetskog kongresa neurokirurga.

Razgovarali smo i s prof. dr. Charlesom Branchom, neurokirurgom iz SAD-a, koji radi i kao profesor na Sveučilištu Wake Forest u Sjevernoj Karolini. Od 1981. radi kao neurokirurg, a od 1987. drži predavanja iz područja neurokirurgije.

U Zagrebu je drugi put, ima izuzetnu suradnju s prof. Rotimom, kao i ostalim neurokirurzima u jugoistočnoj Europi. Kaže kako su seminari i predavanja poput ovog u Zagrebu izuzetno važni za budućnost pacijenata u cijeloj regiji.

“Idućih 10 godina mnogi neurokirurzi će otići u mirovinu, istovremeno će populacija biti sve veća i potreba za dobrim neurokirurzima će samo rasti. Konferencije poput ovih daju mladim neurokirurzima priliku za učenje i ovo će utjecati ne samo na jugoistočnu i istočnu Europu, sjevernu Afriku, već i na sve ostale. Ovakvi su tečajevi iznimno bitni i zato što mlade ljude učimo o tehnici liječenja koja se može izvesti na razne načine, ovisno o kojoj se državi radi, nema ispravnog i pogrešnog liječenja, već svaka zemlja ima svoju metodu liječenja nekog teškog problema i ovdje mogu tako nešto naučiti. Ovo je važno i zato sam tu, preko 30 godina podučavam mlade neurokirurge. Većinu vremena radim u SAD-u, no dosta i podučavam u južnoj i centralnoj Americi te Africi i zato smatram kao privilegiju da sam ovdje u jugoistočnoj Europi i pomažem podučavanju mladih”, rekao je za Index prof. Charles Branch.

Godišnje odradi oko 350 operacija, a neurokirurgija je, ističe, njegov život.

“Pacijent već drugi dan nakon moždanog udara može napustiti bolnicu”

Razgovarao je s nama o najnovijim metodama liječenja na području neurokirurgije, naglašavajući pritom kako je najuzbudljivija i najnovija tehnologija u svijetu neurokirurgije liječenje moždanog udara minimalno invazivnom tehnikom.

“Tom se tehnikom pacijentu kroz arterije postavi kateter koji vodi sve do mozga i tako mu se ukloni ugrušak koji uzrokuje moždani udar. To spašava živote, onaj tko dođe s moždanim udarom na Hitnu i ne može pomaknuti dio tijela, mi mu na brzinu, bez da mu režemo i otvaramo glavu, vrlo brzo možemo izvaditi ugrušak koji mu se stvorio i tako je pacijent već drugi dan dobro i može napustiti bolnicu”, rekao je prof. Branch.

“Za pet godina ćemo u pacijente ugrađivati mini kompjutere koji će pomoći nepokretnima”

Objašnjava kako se svakih par godine događaju novosti u području neurokirurgije, a za pet godina će, prognozira prof. Branch, biti dostupna metoda kojom će se pacijentu ugrađivati mini računala u području mozga ili mišića i tako će, kaže, zamijeniti rad moždanih stanica te natjerati mišiće da opet rade. Pomoću te će metode, kaže, pacijenti ponovno moći pokretati dijelove tijela u kojima su izgubili osjet.

Otkriva kolike su cijene operacija u SAD-u

“Već sad postoje dokazi da se ljudi mogu micati ako im se spoji mozak na kompjuter i kontrolira ruka. Kompjuterska će tehnologija u budućnosti jako utjecati na pacijente s teškim ozljedama mozga i kralježnica, a koji su sad potpuno nepomični ili im je paraliziran dio tijela. Vjerujem da će te tehnike biti daleko dostupnije u narednih pet godina, tad ćemo vidjeti značajno poboljšanje u zdravstvenom stanju nepokretnih osoba”, rekao je za Index prof. Branch.

Na kraju je rekao i kako se ono što rade liječnici u SAD-u ne razlikuje puno od načina izvođenja operacija ovdje i u ostatku jugoistočne Europe. Osim cijene. Ona je, dodaje, poprilično visoka kod njih i može dosegnuti iznos i od 100.000 dolara.

“Jedan od problema zdravstvenog sustava u SAD-u je što se uopće ne zna pravi iznos cijene operacije, koliko plaća osiguravajuće društvo, koliko pacijent, koliko je na kraju pravi iznos operacije, sve je poprilično zamršeno. Neke operacije dođu 10.000, a neke idu i do 100.000 dolara”, rekao je na kraju prof. Branch.

tekst preuzet sa Indexa

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh