Kolumne

Američka vlada krade, vara, maltretira, zadržava, brutalizira, teroriše, muči i ubija

US ustavni advokat, Charlottesville, Virginia:  ” …
stvarna opasnost s kojom se suočavamo dolazi od strane nikoga osim američke vlade i ovlasti koje je dala svojoj stalnoj vojsci da krade, vara, maltretira, zadržava, brutalizira, teroriše, muči i ubija. “

Napomena iz Amerike: Želite li znati o stvarnom stanju naše unije? To je stvarno zastrašujuće

John W. WHITEHEAD

US ustavni advokat, Charlottesville, Virginia: Ovo su opasna vremena. Imajte na umu, kada kažem da su ovo opasna vremena, to nije zbog nasilnog kriminala, koji ostaje na najnižem nivou , ili zbog terorizma, što je  statistički rijetko , ili zato što naše granice napadaju vojske, Izvještaji o podacima iz Ministarstva domovinske sigurnosti  opovrgavaju.

Ne, stvarna opasnost s kojom se suočavamo dolazi od strane nikoga osim američke vlade i ovlasti koje je dala svojoj stalnoj vojsci da krade, vara, maltretira, zadržava, brutalizira, teroriše, muči i ubija.

Opasnost “mi ljudi” dolazi od maskiranih osvajača na vladinim platnim listama koji se sruše kroz naša vrata u mraku noći, pucaju naše pse i terorišu naše porodice.

Ova opasnost dolazi od militariziranih pristalica na vladinoj platnoj listi, koji zahtijevaju apsolutnu poslušnost, usaditi strašan strah, i pucati prvi i postavljati pitanja kasnije.

Ova opasnost dolazi od birokrata koji su gladni vlasti i koji imaju malo ili nimalo razumijevanja svojih ustavnih ograničenja. Ova opasnost dolazi od pohlepnih političara i korporacija za koje je princip profitnog aduta.

Želite da znate o stanju našeg sindikata? To je stvarno zastrašujuće. Razmislite za sebe.

Amerikanci nemaju zaštitu od policijskog zlostavljanja.  Više nije neobično čuti o incidentima u kojima policija prvo ubija nenaoružane pojedince i kasnije postavlja pitanja.Ono što je sve češće, međutim, vijest je da policajci koji su uključeni u ove incidente izlaze s malo više od šamaranja po rukama.

Amerikanci su malo više od džepnih knjiga za finansiranje policijske države.  Ako postoji apsolutna maksima kojom se čini da federalna vlada funkcioniše, to je da američki poreski obveznik uvijek bude otkinut. To je tačno, bez obzira da li govorite o tome da su poreski obveznici primorani da finansiraju visoko vredno oružje koje će se koristiti protiv nas, beskrajni ratovi koji malo doprinose našoj bezbednosti ili našim slobodama, ili su proširili vladine agencije sa svojim tajnim budžetima, tajnim planovima i tajne aktivnosti.

Amerikanci više nisu nevini dok se ne dokaže njihova krivica.  U velikoj mjeri zbog brzog napretka u tehnologiji i pojačane kulture nadzora, teret dokazivanja je pomjeren tako da se pravo na smatranje nevinim dok se ne dokaže krivnja, uzurpirano od strane osumnjičenog društva u kojem smo svi potencijalno krivi za neke nepravilnosti ili drugo.

Amerikanci više nemaju pravo na samoobranu.  Nakon raznih pucnjava u proteklim godinama, “kontrola oružja” postala je odjekna tema. Oni koji zagovaraju reforme oružja vide pravo drugog amandmana na nošenje oružja koje se odnosi samo na vladine zvaničnike. Inače, administracija Trampa je  učinila više na suzbijanju prava na drugi amandman  nego bilo šta što je administracija Obame ikada uspjela.

Amerikanci više nemaju pravo na privatnu imovinu.  Ako vladini agenti mogu napasti vaš dom, slomiti vam vrata, ubiti vašeg psa, oštetiti vaš namještaj i terorizirati vašu porodicu, vaša imovina više nije privatna i sigurna – ona pripada vladi. Isto tako, ako vas državni službenici mogu kazniti i uhapsiti za uzgoj povrća u dvorištu, moliti se s prijateljima u vašoj dnevnoj sobi, instalirati solarne panele na krovu i podizati piliće u vašem dvorištu, više niste vlasnik vaše imovine .

Amerikanci više nemaju pravo da kažu šta im je djeca izložena u školi. Nevjerovatno, vlada i dalje insistira da roditelji u suštini gube svoja prava kada šalju svoju djecu u javnu školu. Ovaj način razmišljanja koji mladi ljudi u suštini štite od države kao što to smatraju vladini zvaničnici, suprotstavlja se ustavnim pravima djece i pravima njihovih roditelja.

Amerikanci su nemoćni pred militarizovanom policijom.  Dok se policijske snage u cijeloj zemlji i dalje pretvaraju u predstave vojske, s policijskim agencijama koje dobijaju vojno opremljenu opremu, Amerikanci svoje nekadašnje mirne zajednice pretvaraju u vojne ispostave, zajedno sa tenkovima, oružjem i drugom opremom. za bojno polje.

Amerikanci više nemaju pravo na tjelesni integritet.  Sudske presude koje podrivaju Četvrti amandman i opravdavaju invazivne tragove nas su ostavile nemoćne protiv policije koja je bila ovlašćena da nas prisilno vuče, izvuče pretragu, i intimno nas istraži. Računi su u porastu pojedinaca – muškaraca i žena – koji su podvrgnuti silovanju koje policija sankcioniše od strane vlade u toku „rutinskog“ zaustavljanja saobraćaja.

Amerikanci više nemaju pravo na očekivanje privatnosti.  Uprkos zapanjujućem broju otkrića o špijuniranju vlade na telefonske pozive Amerikanaca, postove na Facebooku, Twitter tweet-ove, Google pretraživanja, e-poruke, knjižare i kupovinu namirnica, bankovne izjave, evidencije o putničkim prometima itd., Kongres, predsjednik i sudovi su učinili malo da se ništa ne suprotstavi ovim zloupotrebama. Umesto toga, izgleda da su odlučni da nas naviknu na život u ovom elektronskom koncentracionom logoru.

Amerikanci više nemaju predstavničku vladu.  Izašli smo iz perioda reprezentativne vlade i ušli u novo doba, nazovimo ga doba autoritarizma. Istorija može pokazati da ćemo od ovog trenutka napustiti bilo kakav privid ustavne vlasti. Nije pretjerano da se kaže da Kongres, koji je učinio sve što je u njegovoj moći kako bi svoje nesretne članove zadržao na daljinu, može biti najkorisnija institucija u Americi.

Amerikanci više ne mogu da se oslanjaju na sudove da bi odredili pravdu.  Vrhovni sud SAD-a je trebao biti institucija koja je osnovana kako bi intervenisala i štitila narod protiv vlade i njenih agenata kada prekorače svoje granice. Ipak, svojim poštovanjem prema policijskoj moći, preferenciji za sigurnost nad slobodom i evisceraciji naših najosnovnijih prava u cilju redoslijeda i svrsishodnosti, sudije Vrhovnog suda postale su arhitekti američke policijske države u kojoj sada živimo.

Nisam čak ni dotakla korporativnu državu, vojno-industrijski kompleks, pljačke SWAT tima, tehnologiju invazivnog nadzora, politiku nulte tolerancije u školama, overcriminalization, ili privatizirane zatvore, da spomenemo samo nekoliko, ali ono što sam dotakao na treba dovoljno da pokažemo da je svet zaista opasno mesto.

Pa ipak, ono što nećete čuti ni u jednoj državi na adresi Unije – ono što predsjednik i njegove kolege ne priznaju – i ono što je jasno u mojoj knjizi  Battlefield America: Rat s američkim narodom – to je da vlada predstavlja najveća prijetnja našim slobodama i načinu života, a nikakva politikacija, parsiranje ili nametanje neće to promijeniti.

truepublica.org.uk

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close