Američka ambasada u BiH: Tvrdnje SNSD-a su apsurdne i predstavljaju uvredu građana ove zemlje

Nedavne tvrdnje Saveza nezavisnih socijaldemokrata da su određene nevladine organizacije, mediji i pojedinci angažirani od stranih zemalja, uključujući i Američku ambasadu i USAID, i da obavljaju dužnosti “stranih agenata” s ciljem urušavanja ustavnog poretka Republike Srpske su apsurdne i predstavljaju uvredu građanima ove zemlje.

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini smatraju da dok teorije zavjere nisu strane u javnom dijalogu, ove tvrdnje služe samo kako bi odvratile pažnju od neadekvatnosti u ekonomiji, pravosuđu, političkom predstavljanju, borbi protiv korupcije i slično.

– Kada političke stranke i njihovi lideri počnu sopstvene građane i ambasade zemalja koje su bile i ostale pouzdan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini “gledati” kao neprijatelja, onda je jasno da se njihova trka za izbornim opstankom pretvorila u paranoju – kaže se u saopćenju.

Ističe se da su Sjedinjene Američke Države ponosne na podršku i pomoć koje su pružile Bosni i Hercegovini u posljednje dvije decenije kako bi se zemlja ponovo izgradila, razvile demokratske institucije, očistile mine, ojačala vladavina zakona, donijela pravda žrtvama rata i pomoglo u otvaranju radnih mjesta.

– Naš rad nije tajan i direktno je vezan za cilj kojem su politički lideri i vladini zvaničnici u BiH deklarativno posvećeni, a to je: puna integracija BiH u euro-atlantske institucije. Kako bi to postigla, BiH treba energičan, angažiran sektor civilnog društva i vladine institucije koje su odgovorne svojim građanima – kaže se u saopćenju.

Naglašava se da će SAD i dalje nastaviti pomagati građanima i građanskim organizacijama koje žele da poboljšaju živote ljudi i BiH.

– I dalje smo opredijeljeni da pomognemo građanima BiH u njihovim nastojanjima da osiguraju snažniju, demokratičniju i prosperitetniju budućnost – saopćeno je iz Američke ambasade u Sarajevu.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close