Amela Tuku dočekalo više od 6.000 Zeničana: Vatromet za najboljeg bh. atletičara

Najboljeg bh. atletičara i osvajača bronzane medalje na Sjvetskom prvenstvu u atletici u Pekingu Amela Tuku na atletskom stadionu Sportsko – rekreativnog centra Kamberovića polje u Zenici dočekalo je večeras više od 6.000 Zeničana.

Sa bh. zastavom u rukama Amel je pozdravio prisutne trčeći počasni krug na atletskoj stazi na kojoj je napravio i svoje prve korake u atletici. Dočekan je velikim i gromoglasnim aplauzom.

Tuka je oko 19 sati stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo sa Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu na kojem je u finalnoj trci na 800 metara osvojio bronzanu medalju gdje su ga dočekale desetine građana.

Pravi doček je bio u Zenici, a završen je vatrometom za najboljeg bh. atletičara.

Zlatnu medalju je osvojio Kenijac David Lekuta Rudisha, srebrenu medalju Poljak Adam Kszczot, a Amel Tuka bronzu čime se upisao u historiju bh. sporta i atletike kao osvajač prve medalje na svjetskim prvenstvima za BiH. Tuka je osvojio treće mjesto s vremenom 1:46.30.

Kakanjac je imao odličan nastup u polufinalu, te je istrčao s najboljim vremenom (1:44.84) od svih takmičara u polufinalnim utrkama. U Peking je došao s najboljim vremenom sezone.

(AA – Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close