Amel Tuka: “Želim biti prvak svijeta”

Najbolji atletičar BiH Amel Tuka imao je sezonu iz snova. Trenutno ima najbolji rezultat na 800 metara u svijetu, a nedavno je osvojio i bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Sinoć je Tuka bio treći u utrci Dijamantske lige u Briselu, a već danas je razgovarao sa ekipom TV1 u Sarajevu.

“Da mi je neko na početku sezone rekao ili da mi je neko dao papir da napišem idealan scenarij za ovu sezonu, ne bih mogao ni zamisliti nešto slično. U globalu sam zadovoljan, prezadovoljan rezultatima i bronzom iz Pekinga. Nisam imao povreda, hvala Bogu. Zdravlje me je služilo također. Sinoć sam završio sezonu u Briselu osvojivši treće mjesto Dijamantske lige u ukupnom poretku. Iako sam trčao samo dvije trke to je veliki napredak. Svi rezultati iz ove godine su dodatni motiv za dalje. Moje vrijeme tek dolazi, zreo sam fizički i psihički za vrhunske rezultate“, kazao je za TV1 Amel Tuka.

Amel će na zasluženi odmor. Mjesec dana će odmarati uz porodicu, a potom se vraća u Veronu na treninge.

“Slijedi mi odmor i pripreme za iduću sezonu, gdje je prioritet Olimpijske igre u Riju i Svjetsko prvenstvo u Amsterdamu”, kazao je Tuka.

Nakon priloga koji je TV1 napravila o atletičarima iz Zenice 2013. godine, među kojima je bio i Amel, Tuku je kontaktirao trener iz Italije, Đani Gadini, koji je zaslužan za rezultate ove godine.

„Prvo bih pohvalio TV1 koja je prva napravila prilog o atletičarima iz Zenice 2013. godine kada smo Hamza Alić, Mesud Pezer, Dejan Mileusnić i ja postigli zapažene rezultate na različitim takmičenjima. Nakon toga me je kontaktirao Đani, što je bio pravi potez. Moj talent i njegova stručnost su mi pomogli da napravim svjetske rezultate. Naša saradnja nema interese, radi se o čistoj ljubavi prema atletici”, kaže Amel.

Na kraju razgovora Amel je rekao kako je ponosan na podršku Bosanaca i Hercegovaca.

“Drago mi je da sam obradovao navijače u Bosni i Hercegovini, jer mislim da naši ljudi zaslužuju da se raduju, jer samo nas sport može povezati i učiniti sretnim”, zaključio je Tuka.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close