Amel Tuka dobio stipendiju Međunarodnog olimpijskog komiteta!

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio je najboljem bosanskohercegovačkom atletičaru Amelu Tuki olimpijsku stipendiju za fantastične rezultate koje je ovaj 24-godišnji sportista iz Kaknja ostvario svojim skorašnjim nastupima na međunarodnim takmičenjima. Ovu predivnu vijest je “Avazovom” portalu potvrdio predsjednik Olimpijskog komiteta (OK) BiH Marijan Kvesić.

Tuka je olimpijsku stipendiju od MOK-a dobio na zahtjev OK BiH “za izuzetne rezultate koje je ostvario u posljednje vrijeme”.

– Obavijest od nadležne komisije MOK-a stigla nam je danas pred samu finalnu trku Svjetskog prvenstva u Pekingu. Na neki način se osjećamo i ponosni da je Olimpijski odbor MOK-a ovako odreagovao na fantastične rezultate našega Amela Tuke – kazao nam je Kvesić.

kvesic
Kvesić: Na neki način osjećamo se ponosno (Foto: Arhiva)

Iz OK BiH su Tuki, kako je rekao Kvesić, već ranije nagovijestili da će mu osigurati olimpijsku stipendiju.

– Naš Amel, kao skroman sportaš, to je prihvatio sa izuzetnim olakšanjem i zadovoljstvom – rekao je Kvesić.

Kako je naveo, olimpijska stipendija bit će od velike pomoći našem Amelu Tuki kada su u pitanju pripreme, putovanja i nastupi na međunarodnim takmičenjima.

Tuka će olimpijsku stipendiju primati sve do Olimpijskig igara u Rio de Janeiru iduće godine.

– Olimpijska stipendija je za rezultate koje je Tuka napravio skromna, ali smo, bez obzira na to, jako ponosni što smo, kao Olimpijski odbor, uspjeli da mu to osiguramo. Sa sigurnošću možemo tvrditi da će je Tuka svojim rezultatima i opravdati – dodao je Kvesić.

Pohvalio je Tuku, ali i kadetske košarkaške reprezentativce koji su osvojili dva najsjajnija odličja na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama mladih.

– Medalja Amela Tuke, zajedno sa dvostrukim zlatom naših kadeta, izuzetno su značajni za sport u BiH. Ovakvi rezultati pomažu OK BiH, koji je pokrenuo aktivnosti da se promijeni stav prema sportu u našoj zemlji – naglasio je Kvesić.

Kako je istaknuo, u OK BiH ohrabreni su jučerašnjim prijemom zlatnih košarkaša u Predsjedništvu BiH. Na tom su prijemu, podsjetio je Kvesić, predsjedavajući Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “na jedan izuzetno transparentan način obećali da će se uključiti i pokrenuti inicijativu da se u budžetu države BiH, u stavki za sport osiguraju primjerena sredstva”.

– To će omogućiti našim sportašima da na kvalitetan način potvrđuju i ostvaruju još bolje rezultate – rekao je Kvesić.

– Ovakvi rezultati nas uvjeravaju sa izuzetno velikom dozom sigurnosti da ćemo u vrlo kratkom roku uspjeti da od svih odgovornih subjekata, koji odlučuju o sredstvima u budžetu, imati razumijevanja da se trebaju osigurati pristojna sredstva za sport u BiH, koja će puno značiti razvoju sporta – rekao je predsjednik OK BiH.

– Zato ovakvi rezultati i Amela Tuke i naših košarkaša imaju još veću snago od samih sportskih rezultata. Ohrabreni smo i nastavit ćemo raditi na tome da se za sport u BiH osiguraju primjerena sredstva – zaključio je Kvesić.

Autor: D. K. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close