-TopSLIDEBiHPolitika

Ambasadorica Izraela prozvala Sarajevo, Konaković joj poručio: Prestanite nas napadati, nećemo šutiti

Nerezidentna ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg kazala je da je sramotno da se Jevreji u Sarajevu boje u svom gradu zapitavši se “gdje je taj evropski Jerusalem sada? Na njene riječi reagovao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Sramotno je da se boje u svom gradu. Kada sam prvi put susrela gradonačelnicu Sarajeva (Benjamina Karić) kazala mi je kako je Sarajevo evropski Jeruzalem. Gdje je taj Jerusalem sada? Gdje su prava građana BiH koji su stotinama godina Sarajevu i BiH donosili samo poštovanje? Sada im se prijeti jer su ljudi emotivni zbog toga što se događa u Gazi, a imaju pogrešne informacije, istaknula je Peleg dodajući da joj je uistinu žao vidjeti to što se događa u Sarajevu”, rekla je Galit.

Dodala je da će slika koja je poslana u svijet imati posljedice.

“Najprije, ostala sam šokirana kada sam vidjela zastave ISIL-a”, kazala je Galit.

U svom odgovoru Konaković je poručio ambasadorici Peleg da Sarajevo jeste evropski Jerusalem.

“Na istom je mjestu, sija jače nego ikad i opet ima hrabrost i snagu da cijelom svijetu kaže istinu u lice. Ima hrabrost i snagu, a ovog puta ima i obavezu. Niko bolje od nas ne razumije stradanja, nikog slike ubijene djece ne pogađaju kao nas jer smo takve slike i sami živjeli nedavno. Zato mi nemamo pravo da šutimo”, kazao je Konaković.

Poručio joj je da prestane napadati Sarajevo i političare u njemu koji se s njom ne slažu.

“Gospodinu Komšiću ste poručili da ‘štiti teroriste’, a javno je napad Hamasa nazvao terorističkim i osudio ga. Gradonačelnicu Karić ste napali tako što postavljate tezu u ‘radikaliziranom’ Sarajevu, kažete čak i da postoji ‘podrška dijela bh. političara Hamasu.'Ništa od ovog što ste naveli nije istina”, rekao je ministar.

Istakao je da je i ranije pokušavala kreirati narative radikalizma u BiH, posebno islamskog u vremenu islamofobije.

“Ali, nemoguće je nametnuti narativ radikalnog plemenitom i hrabrom narodu koji to nije””, rekao je Konaković.

Dodao je da je prije nekoliko sedmica jedan političar iz entiteta Republika Srpska govorio kako političari iz Sarajeva nisu nikad osudili Al-Kaidu i kako je podržavaju, a da je to uradio samo nekoliko dana nakon što je on lično otišao na ‘Ground Zero’ u New Yorku i na mjestu terorističkog napada odao počast nevinom ubijenim.

“Pišete o podršci ISIL-u iz Sarajeva, a znate da je BiH dio Globalne koalicije u borbi protiv ISIL-a, a znate da sam ove godine u Rijadu prisustvovao i govorio na konferenciji, a da su se prije mene na istom događaju obraćali i Turković i Crnadak”, rekao je Konaković.

Naglasio je da je istina da su skoro svi bh. političari osudili ubistvo izraelskih civila od Hamasa jer za ubistvo civila nema opravdanja.

“Istina je i to da svi jasno poručujemo da pojedinačne akcije Hamasa ne mogu i ne smiju biti alibi za ubistvo djece i civila, za napad na bolnice i zgrade, za obustavu isporuke vode i struje, za zločine koje sad gledamo u Gazi, a koje po nalogu vaših vlasti provode pripadnici vaše vojske”, rekao je Konaković.

Smatra da joj tu istinu mogu i trebaju reći baš građani Sarajeva i BiH koji su tokom agresije na našu zemlju, braneći se od nadmoćnog agresora, a sve dok im je svijet zabranio nabavku oružja za odbranu, koji su osuđivali i procesuirali pojedinačne slučajeve napada na vicile u svojim redovima koje bi sporadično činili pripadnici Armije Republike BiH.

“Tu vam istinu možemo i trebamo reći čiji je politički vrh odao počast nevino ubijenim Srbima u Sarajevu na Kazanima, mi koji žalimo za svom ubijenom djecom jer nema opravdanja za ubistvo djeteta, ni vašeg ni našeg”, kazao je Konaković.

Poručio joj je da ne može tvrditi kako je bacanje fosfornih bombi na Gazu, rušenje bolnica i vjerskih objekata napad na infrastrukturu Hamasa.

“U septembru je u BiH uhapšena grupa osumnjičena za ratne zločine počinjene prije 28 godina, hapšeni su Han Pijesku, Šekovićima, Bileći (našli smo ih sakrivene u malim mjestima u BiH). Može se dakle počinilac zločina, pojedinac, naći skoro tri decenije nakon počinjenog zločina i izvesti pred lice pravde”, kazao je Konaković.

S tim u vezi kazao je da ne može govoriti da ne može pojedince koji su počinili zločine izvesti pred lice pravde, dok se hvale snagom svoje vojske i svim tehnološkim dostignućima i da zbog toga moraju sravniti Gazu sa zemljom.

“Gazu u kojoj roditelji na ruke svoje djecu pišu imena kako bi ih identificirali ako ih vaše bombe ubiju. U ratu sam izgubio najboljeg druga, izgubio dva sina mamine sestre i još mnogo rodbine. U mojoj ulici skoro da nema kuće u kojoj neko nije izgubio život, moji su prijatelji dali dijelove tijela u borbi za odbranu države”, kazao je Konaković.

Dodao je da je nad narodom kojem pripada, Bošnjacima, izvršen genocid i da su sa svojih ognjišta protjerani.

“Naše se majke, nane, dede, braća i sestre i danas bude pored počinilaca ovih strašnih zločina, mi svoje mrtve još uvijek tražimo po masovnim grobnicama, a nikad nismo posegnuli za osvetom ubijajući nedužne. Neizmjerno sam ponosan zbog toga. Ubijanje nedužnih, slabih i nemoćnih je kukavičluk i zločin, biljeg kojeg se nosi cijeli život”, kazao je Konaković.

Naglasio je da je u Sarajevu, kako je kazao evropskom Jerusalemu, pokrenuta inicijativa za otvaranje “Muzeja Holokausta”, a da je Vlada Kantona Sarajevo već izdvojila novac.

“Ne dozvolite upravo zbog stradalih u Holokaustu, da u nekom drugom muzeju u kojem će stajati slike stradanja naroda Palestine, slike djece sa napisanim imenima na rukama, srušene bolnice i vjerski objekti, na drugoj strani gdje budu visile slike počinilaca stoje slike vašeg rukovodstva, vojnog i civilnog. Ako imate hrabrosti i snage zaustavite napade na Gazu i ubijanje civila. Nemojte trajno ponijeti biljeg koji se ne briše nikad i nemojte u nekim novim muzejima da se nađete na drugoj, pogrešnoj strani. Zbog svojih predaka, zbog djece Palestine, zbog svijeta kakvog želimo. Moje Sarajevo i moju Bosnu i Hercegovinu ne dirajte”, zaključio je Konaković.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close