BiHPrivreda

Alternativa stavlja u funkciju novu tvornicu termopanela

Kompanija Alternativa d.o.o svakodnevno radi na proširenju svojih proizvodnih djelatnosti i do kraja aprila planira da pusti u rad svoju novu tvornicu termopanela.

Iz kompanije su za Akta.ba rekli da već pristiže oprema za novu tvornicu i njeno puštanje u rad.

“Prošle sedmice smo preuzeli prvih devet šlepera, trenutno tovarimo još osam šlepera. Očekujemo da ćemo do početka februara preuzeti svih 28 šlepera gotove opreme, što je pola od ukupno ugovorene količine. Preostalih 27 šlepera očekujemo do kraja februara kada bi trebala da otpočne montaža opreme”, rekli su iz kompanije.

Montažu opreme vršit će montažeri kompanije Robor koja je i glavni dobavljač.

Proizvodno-prodajna hala prostire na oko 10.000 m2 a nalazi se u industrijskoj zoni FAMOS-a. Procjenjen vrijednost ove investicije je 12.000.000 KM.

U zadnja četiri mjeseca kompanija je aktivno radila kako bi ispoštovala rokove dobavljača. Do sada je urađeno pokrivanje hale, elektronske instalacije i grijanje a trenutno se radi na postavljanju vanjske kotlovnice.

Inače u šestom mjesecu prošle godine Alternativa je potpisala Ugovor sa renomiranim talijanskim proizvođačem opreme Robor o isporuci linije za proizvodnju PUR i PIR termoizolacionih panela debljine 30 – 200 mm, dužine do 16 m.

Linija je duga 240 metara, radi potpuno automatski i opremljena je najsavremenijom opremom koja se u ovom trenutku nudi u svijetu.

Planirani rok za izradu i montažu linije je 9 mjeseci, što bi značilo da bi već u maju proizvodnja trebala da počne.

O impozantnosti ovog projekta govori činjenica da je za prevoz ove opreme iz Italije potrebno 55 šlepera kao i domaća oprema sa 15 šlepera.

“U dogledno vrijeme na liniji će biti dograđena oprema za proizvodnju panela od mineralne vune debljine do 300 mm”, rekli su iz kompanije.

Alternativa d.o.o Sarajevo je  osnovana u  februaru 1997. godine i posluje kao Društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet i usluge i predstavlja lidera u svojoj proizvodnoj djelatnosti.

Proizvodna djelatnost kompanije vrši se na dvije lokacije i to u industrijskoj zoni FAMOS-a u Sarajevu i u naselju Zalužani u Banjoj Luci.

Najznačajniji dio poslovanja firme jeste proizvodnja profilisanih krovnih i fasadnih limova, sendvič panela, svih vrsta opšava, kao i kompletnog sistema za odvodnju oborinskih voda.

I.M.

Akta.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close