Alkoholizam: Treća bolest

Prvi april obilježava se i kao Svjetski dan borbe protiv alkoholizma. Alkoholizam je najčešća bolest ovisnosti, a javlja se u svim ekonomskim, socijalnim i dobnim skupinama. Po broju oboljelih dolazi odmah poslije bolesti srca i krvnih žila i zloćudnih tumora.
Prema posljednjim statističkim podacima, na području Federacije BiH, 30 posto stanovništva ima problem sa alkoholom. Istraživanje, koje je na području Zeničko-dobojskog kantona proveo Kantonalni zavod za bolesti ovisnosti na učenicima od sedmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, pokazala su da je 2007. godine između 31 i 37 posto učenika konzumiralo alkohol, dok je 2011. godine taj procenat iznosio 30 posto, kaže direktor Zavoda, Jasmin Softić.
Liječenje ovisnosti o alkoholu je dugotrajan i složen proces koji se usko veže uz zdravstvenu djelatnost. Softić navodi da Kantonalni zavod za bolesti ovisnosti radi na otvaranju ambulante za liječenje alkoholizma. – Trebamo se prvo prostorno proširiti, ali dok se to ne desi, nećemo vratiti nikoga ko nam se obrati sa ovim problemom, poručio je Softić.
(N.D.)
rtv.ze

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close