Alija Izetbegović: “Nema osvete, ima pravde. Neka traže pravdu, neka ne traže osvetu…”

Zaboravljena posljednja poruka Alije Izetbegovića

Nema osvete, ima pravde!

(avaz.ba)

Nesumnjivo navođeno iz tajnih stranačkih i paraobavještajnih centara, u danima nakon gnusnog terorističkog akta i napada na Policijsku stanicu u Zvroniku, pojedinci na društvenim mrežama, pa i u nekim medijima u Sarajevu, besramno nastoje zloupotrijebiti činjenicu da je, što je “Dnevni avaz” prvi objavio, Sejfo Ibrić, otac napadača Nerdina Ibrića, ubijen u pokolju Vojske RS i snaga zvorničke policije, zajedno s ukupno 750 Bošnjaka.

Iz takvih ocjena proizlazi da Ibrić nije bio zaveden od vehabijskih ideologa, kako su posvjedočili njegova majka Halima, daidža Mustafa Smajlović i komšije, već da je bio motiviran željom za “pravičnom krvnom osvetom” te da je naprosto “uzeo stvar u svoje ruke”. Ovo u nezgodnom trenutku šalje izuzetno opasne poruke.

S obzirom na to da se na mrežama već počela glorificirati ideja o osvetničkim potezima, valja, između ostalog, podsjetiti i na posljednju javnu poruku prvog predsjednika nezavisne BiH, rahmetli Alije Izetbegovića, koji je znao njen puni smisao.

U TV intervjuu Senadu Hadžifejzoviću, naime, Izetbegović je, između ostalog, kazao:

Poručio bih još i to: Nema osvete, ima pravde. Neka traže pravdu, neka ne traže osvetu. Jer, osveta pokreće jedan lanac zla kojem nema kraja.

Trebali bi o ovome promisliti i oni “ideolozi” i spin-majstori bliski vlastima, pa i pojedincima unutar SDA, koji posredno inspiriraju ili nepromišljeno šutnjom toleriraju argumente o osvetničkim potezima, umjesto da se stvari nazovu pravim imenom. Prihvatanje bolesnih argumenata u svrhu afirmiranja osvete može voditi samo ka jednom, a to je novo zlo i atak na državnost BiH. Onaj ko stoji iza ovih spinova, vjerovatno i računa na to.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close