Aleksandar Vučić: „Da, ja sam napravio brojne greške!“

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, želi se pobrinuti za dobrosusjedske odnose u regionu. Vučić je o tome govorio u intervjuu za austrijski Standard. Prenosimo dijelove intervjuua.

Standard: Sporazum između Srbije i Kosova postignut prošle godine predstavlja veliki iskorak. Naravno balkanske zemlje (BiH, Makedonija i Kosovo) su i dalje blokirane na njihovom putu ka EU. Da li biste bili za Balkan Big Bang, dakle za to da svih šest država istodobno bude primljeno u EU?

Vučić: Najprije mogu reći da Srbija daje sve od sebe kada je riječ o pregovorima sa Prištinom – kako mi kažemo, ili sa Kosovom, kako vi kažete. Nakon sporazuma postignutog u aprilu prošle godine mnogo smo toga implementirali. I nedavno smo došli do konačnog dogovora o pravosuđu i pravnim pitanjima, što je najvažniji dogovor od postizanja Briselskog sporazuma. Albanski političari s Kosova se nisu htjeli sresti s nama zbog njihove predizborne kampanje i unutarnjih pitanja. Dakle nismo to postigli. Ali ja sam apsolutno siguran da ćemo u ovim veoma bitnim pitanjima s njima uskoro postići dogovor što bi bilo važno za obje strane. Osim toga moja prva posjeta bila je Sarajevu kako bih podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH iako imamo posebnu vezu sa Republikom Srpskom. Ali mi nemamo problem sa tim da pošaljemo poruku svim ljudima da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH. Također imamo veoma dobre veze sa Makedonijom i ja vjerujem da će Srbija biti nešto kao stub stabilnosti za razliku od prijašnjih vremena. I mislim da to dobro radimo.

Vučić sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom za vrijeme posjete Sarajevu

Na ponovoljeno pitanje da li je za Balkan Big Bang, Vučić je odgovorio: „U nekim aspektima smo lošiji od drugih, a u brojnim područjima smo bolji od drugih. Ali mi želimo biti procijenjeni kao Srbija. Ako nas sastave sve skupa, onda bi to značilo da bismo mi platiti u slučaju da neko ne uradi svoju zadaću. Mi smo daleko ispred nekih od tih država. A to bi onda bila strašna poruka za stanovništvo Srbije jer bi zaključilo da mi nećemo stići u EU u narednih 15 godina.”

“Nismo djelovali u skladu sa Europom”

Standard: U listu Danas ste napisali veoma značajan tekst u kojem ste naveli da Srbija nije razumjela šta je značio pad Berlinskog zida i da je Srbija u prošlosti živjela u mističnoj retorici. Kako se može promijeniti taj mentalitet?

Vučić: Dajemo sve od sebe kako bismo promijenili naš način razmišljanja. I za mene nije teško priznati: Da, ja sam napravio brojne greške. Bolje je to priznati nego ponavljati greške. Veoma je jasno da mi nismo priznali ni razumjeli šta se dogodilo nakon pada Berlinskog zida. Mi nismo djelovali u skladu sa onim što se dogodilo u Europi. Nismo razumjeli sve te procese. I naravno za to smo platili strašnu cijenu. I sada moramo promijeniti način našeg razmišljanja i raditi veoma naporno. Moramo biti puno savjesniji i angažiraniji. Ako budemo u stanju to uraditi onda ćemo svi riješiti naše probleme. Ali ništa ne pada s neba. Kada je danas riječ o strašnim poplavama u Srbiji, onda moramo reći našim ljudima sljedeće: Da, međunarodna zajednica i EU nam u tome pomažu, ali na koncu mi sami sebi moramo pomoći da to prevaziđemo.

Njemačka kao magnet

Die Welt komentira useljavanje u Njemačku navodeći da zemlja doživljava boom zahvaljujući i sve bolje kvalificiranim useljenicima:

„Njemačka se godinama izolirala pred useljenicima, strah od stranaca, koji će uzeti posao domaćima ili koji samo žele uživati pogodnosti njemačke socijalne države, je bio veliki. Pojačan je bio rasprostranjenom ozlojeđenošću zbog pogrešne politike integracije koja i danas pokazuje posljedice u problematičnim četvrtima u velikim gradovima u kojima je veliki broj nezaposlenih i siromašnih nekadašnjih gastarbajtera i njihove djece. Unatoč svim strahovima Njemačka se u posljednjih 15 godina pretvorila od zemlje izolacije do useljeničke zemlje“, ocjenjuje Die Welt i nastavlja:

„Danas ne dolaze uglavnom loše obrazovani gastarbajteri, već dobro obrazovana stručna snaga sa juga i istoka Europe koja je potrebna njemačkoj ekonomiji. Oni žele ovdje raditi i možda će i ostati i onda kada kriza u njihovim domovinama bude prevaziđena. Kako god – oni za Njemačku predstavljaju dobitak“, zaključuje Die Welt.
DW.DE
Autor Zorica Ilić

telegraf.rs:
Vučić: Ne podržavamo Rusiju u svemu, u EU do 2019!

Vučić je, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard” uoči današnje posete Austriji, kazao da je posle postizanja sporazuma aprila prošle godine mnogo toga implementirano i da je nedavno postignut konačan dogovor o pravosuđu i pravnim pitanjima, koji će biti najvažniji dogovor od sporazuma u Briselu.

– Albanski političari sa Kosova, međutim, nisu želeli da nas vide zbog njihove predizborne kampanje i unutrašnjih pitanja – rekao je premijer i izrazio uverenje da će sa njima, veoma brzo, biti napravljen napredak po tim važnim pitanjima.

Foto: Milena Đorđević

Vezano za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da nema sumnje da Srbija nikada nije pozvala na bojkot glasanja, što je veoma bitno.

On je objasnio da razgovara sa srpskim stanovništvom na Kosovu i rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana tokom idućeg meseca.

Istovremeno, kazao je da ništa ne zavisi od Beograda već od ishoda izbora na Kosovu, ali da smo spremni na pregovore i da je “apsolutno siguran da će idućeg meseca biti postignut dogovor”.

Vučić je podsetio da je prva poseta inostranstvu bila poseta Sarajevu kako bi podržao integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, iako Srbija ima posebne veze sa RS.

– Nemamo problem da uputimo poruku svim građanima Bosne da mi kao Srbija poštujemo teritorijalni integritet Bosne – objasnio je Vučić, dodajući da Beograd ima i odlične odnose sa Makedonijom.

Foto: Marko Todorović

– Verujem da Srbija postaje nešto kao stub stabilnosti, za razliku od onoga što je bila ranije. Činimo najbolje da se postigne regionalna stabilnost i uveren sam da to dobro radimo – naglasio je on.

Upitan da li je za veliko proširenje EU prijemom svih zemalja zapadnog Balkana, srpski premijer je ukazao da je u mnogim aspektima naša zemlja lošija od drugih, ali u mnogim oblastima bolja od drugih i da želi da se ocenjuje kao Srbija.

– Ako bi nas sve stavili zajedno onda bi to značilo da bi platili za nekog ko nije odradio svoj posao. Mi smo daleko napredniji od nekih država regiona, i bila bi to stravična poruka srpskom stanovništvu pošto bi ustanovilo da ne bi postigli članstvo u EU ni narednih 15 godina – istakao je Vučić.

On je rekao da veruje da je moguće, i da će Srbija učiniti svoje najbolje, kako bi svoj posao na putu u EU završila do 2019.

Foto: Milena Đorđević

Vučić je podsetio da ne zavisi sve od Srbije, već od Nemačke, Austrije i drugih članica da li će prihvatiti Srbiju ili ne.

Vučić je kazao da se čini najbolje kako bi se promenio način razmišljanja, dodavši da mu nije teško da kaže da je pravio mnoge greške i da je bolje priznati greško nego ih ponavljati.

– Bilo je očigledno da nismo priznali i razumeli šta se desilo nakon pada Berlinskog zida. Nismo delovali u saglasnosti sa svim što se dešavalo u Evropi. Svi mi nismo razumeli promene i naravno za to smo platili stravičnu cenu i sada moramo menjati naš način razmišljanja i moramo veoma teško raditi – objasnio je on.

Prema njegovim rečijma, moramo biti mnogo savesniji i angažovaniji, jer ako budemo u stanju da to učinimo, onda bi rešili sve naše probleme.

Vučić je naglasio da ništa ne pada s neba i da, kada je danas reč o katastrofalnim poplavama, građanima treba da se kaže da će pomoći međunarodna zajednica i EU, ali da na kraju ipak moramo sami da se izvučemo iz toga.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Govoreći o poplavama, premijer je istakao da se ne može sve preduprediti, i da je pokazana prava solidarnost, marljivost i angažman u pomoći onima koji su bili u opasnosti.

Vučić je ocenio da je država dobro reagovala i da je sada potrebno obnoviti delove zemlje, posebno u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i da je potrebno novac trošiti na što je moguće iskreniji i transparentniji način, i da to moraju videti građana.

U vezi sa Ukrajinom Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje kao člana UN, što je u saglasnosti sa vrednostima EU i Kopenhaškim odlukama, kao i svim drugim međunarodnim pravilima.

On je rekao da Srbija nije uvela nikakve sankcije Rusiji jer ima puno ekonomskih i političkih razloga za to, ali da to ne znači da podržava sve korake Rusije.

Upitan da li će 28. juna biti u Višegradu na obeležavanju stogodišnjice Sarajevskog atentata, Vučić je kazao da još ne zna gde će biti tog dana, možda u Beogradu, možda u Višegradu i možda u Sarajevu, a možda i na sva tri mesta.

VUČIĆ SE SASTAO SA ŠPINDELEGEROM

Aleksandar Vučić započeo je danas radnu posetu Austriji sastankom sa vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom, a glavne teme razgovora bile su ekonomska saradnja između dve zemlje, evropski put Srbije, kao i poplave koje su zadesile Srbiju.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Vučić je naglasio da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra, ali da postoji prostor za unapređenje tih odnosa, obavestivši Špindelegera o novim ekonomskim merama i zakonima koji će u narednom periodu biti usvojeni, navedeno je u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

– Učinićemo sve da se stvore bolji uslovi za poslovanje stranih investitora – istakao je Vučić i zamolio austrijskog kolegu da privrednicima ove zemlje Srbiju predstavi kao dobru zemlju za strana ulaganja, naglasivši da Srbija sprema pakete poreskih olakšica koje će ponuditi stranim investitorima kako bi poboljšala poslovnu klimu.

Špindeleger je, govoreći o ekonomskim odnosima dveju zemalja, istakao da će preporučiti austrijskim investitorima da pojačaju svoja ulaganja u Srbiju.

Naglasio je i da su predstavnici Evropske unije zadovoljni onim što je Srbija postigla u procesu pridruživanja i da će Austrija ubediti svoje evropske partnere da prihvate Srbiju u najkraćem mogućem periodu.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Šef austrijske diplomatije istakao je, uoči dolaska Vučića, da je veoma značajno što radna agenda srpskog premijera, pored političkih, obuhvata i sastanke sa austrijskim biznismenima.

– Izbor Aleksandra Vučića je, prema mom mišljenju, bio važan znak za Srbiju. Postoji jasan plan reformi koje slede i to su sva austrijska preduzeća i Austrijanci koji žive u Srbiji ocenili kao pozitivan signal za put u budućnost –  ocenio je šef austrijske diplomatije u izjavi Tanjugu.

– Radujemo se poseti Vučića i on svesno nema samo političke sastanke, već ima i termine sa mnogim velikim austrijskim preduzećima, koji su investitori u Srbiji – objasnio je Kurc.

On je izrazio uverenje da ta razmena mišljenja sa privrednicima ima smisla, jer, kako je primetio, što je bilja investiciona klima po austrijska preduzeća biće moguće otvarati više novih radnih mesta i postoji šansa za privredni rast Srbije.

Foto: Marko Todorović

VUČIĆ: POTREBNA NAM JE EVROPSKA SOLIDARNOST I POMOĆ

Premijer Srbije izjavio je u Beču da je Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona pogođenim poplavama, potrebna evropska solidarnost i pomoć.

Vučić je ukazao da su uništene drumska i želežnička infrastruktura, gde nam je posebno potrebno mnogo pomoći.

– Mogu reći da su posledice poplava veoma teške, posebno po energetski sektor, putnu i želežničku infrastrukturu. Poljoprivreda je teško pogođena – naglasio je on ne želeći da daje procene o visini štete.

Vučić je kazao da će štetu Srbija proceniti zajedno sa međunarodnim organizacijama, jer želi da bude realna, ali je dodao da je prva procena EBRD polazila od toga da je visina štete oko dve milijarde evra, što je, kako je konstatovao, ogromna svota po Srbiju.

On je podsetio da je Austrija uputila veoma veliku finansijsku pomoć, “jedna od većih donacija koje smo dobili od država širom sveta”.

– Nećemo moći sami. Potrebna je evropska pomoć i solidarnost. Nadam se da možemo računati na to – istakao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close