Albex – Groupe: Želimo vratiti Visoko tamo gdje je bilo prije rata u kožarskoj industriji

Albex – Groupe: Želimo vratiti Visoko tamo gdje je bilo prije rata u kožarskoj industriji i pružiti dovoljne količine Turskoj kao najvećem kupcu janjećih i ovčijih koža

 

U VISOKOM ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA 1O KOMPANIJA PRIVREDNOG SAVJETA OPĆINE VISOKO I FONDACIJE BIGMEV

 

1Visoko/Sarajevo, 15. juli 2015. – Partneri iz Turske mogli bi imati poseban interes za saradnju sa privrednicima iz BiH, pa i Visokog zbog blizine tržišta EU sa 500 miliona potrošača visoke platežne moći, ali i bezcarinske zone u ovom gradu. Osim toga, pogodnosti poslovanja u BiH su takve da bi mogle biti zanimljive turskim investitorima: porez na dobit u Turskoj je 20% i više, dok je u BiH tek 10%, atraktivnim se također čine i poreske olakšice namijenjene izvoznicima koji ostvaruju najmanje 30% prihoda od izvoza, jer ne moraju plaćati porez na dobit, itd. Ovi i drugi zanimljivi stavovi i prijedlozi izneseni su na sastanku predstavnika Fondacije BIGMEV za BiH, 11 kompanija iz Visokog i predstavnika Privrednog savjeta Općine Visoko u cilju poticanja interesa kod turskih investitora za uspostavljanjem saradnje sa privrednim partnerima u Visokom.

 

Sastanku su prisustvovali Suada Koljenović, šefica odsjeka za privredu Općine Visoko, te predstavnici 10 kompanija iz Visokog koje su ranije iskazale interes za uspostavom saradnje sa potencijalnim turskim partnerima, među kojima i lideri u svojim branšama IGM d.o.o. i Prevent Leather, zatim Albex – Group, Vita – Life d.o.o., Vimex d.o.o., Pak – Rampakt d.o.o., Hara d.o.o., Sinerga d.o.o., Pineto d.o.o., Vimes d.o.o., s tim da treba istaći da je Vispak d.d. iz Visokog već ranije realizirao izvoz kafe na tursko tržište, te da su iz ove kompanije ponovno intenzivirani napori za nastavak izvoza u ovu zemlju.

2

«Vidimo svoju priliku u posjedovanju velikih sirovinskih resursa za najvećeg proizvođača i kupca janjeće i ovčije kože, a to je Republika Turska. Očekujemo da ćemo uz pomoć Fondacije BIGMEV ostvariti saradnju sa partnerima iz Turske i iskorisiti naše kapacitete. Prerađivački kapaciteti Turske su tradicionalno vezani za područje tržišta bivše Jugoslavije, tako da i u ovome vidimo svoju prednost. Želimo vratiti Visoko tamo gdje je bilo prije rata u kožarskoj industriji, i da osiguramo Republici Turskoj da sa jednog mjesta podmiruje potrebe za proizvodnim resursima, kao i za prodaju ovčijih i janjećih koža, tako što bi napravili jedno centralno skladište u Visokom« – poručio je Alija Bojčić, vlasnik firme Albex – Groupe iz Visokog.

 

3Na sastanku je istaknuto kako u dosadašnjim pokušajima saradnje sa kompanijama iz Turske nije bilo direktne komunikacije, te da će ovakav način uspostave saradnje to omogućiti jer će BIGMEV osigurati direktne sastanke sa turskim firmama za koje su kompanije iz Visokog zainteresirane.

 

«Susret sa privrednicima Visokog održan je na inicijativu Privrednog savjeta općine Visoko. Ta jedna pozitivna, kreativna crta u njihovom pristupu je za nas ohrabrujuća. Ohrabrujuće je što su oni pokretači ovog sastanka i što oni na određeni način traže i nude saradnju. To je dobar znak, i BIGMEV će svoj servis u tom smislu staviti na raspolaganje», kazao je direktor BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić.

 

Svi oni koji se nisu do sada susretali sa izvozom na tursko tržište, bili su iznenađeni procedurama. Privrednici su se složili sa predstavnicima BIGMEV-a u zaključku da je za unaprijeđenje izvoza na tržište Turske potrebno čim prije između dvije zemlje uskladiti standrade i procedure za izvoz, jer se u mnogim slučajevima radi o potpuno istim kontrolama kvaliteta, ali koje imaju različito ime. Jedan od takvih primjera dešava se prilikom izvoza bh. malina na tržište Turske, za koje se pouzdano zna da su kvalitetom među najboljim na svijetu.

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close