PolitikaSvijet

Al-Arabiya: Ako Rijadu uvedu sankcije, pomirit ćemo se s Iranom i dati bazu Rusima

Nakon što je već dva puta promijenio stav prema Saudijskoj Arabiji, američki predsjednik Donald Trump je jučer zatražio primjenu načela presumpcije nevinosti u korist saudijskog režima u krizi izazvanoj nestankom saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“Evo još jednom, krivi ste prije nego je vaša nevinost dokazana. To ne volim”, izjavio je Donald Trump u razgovoru s novinskom agencijom AP.

Zatražio je i da se ne žuri s proglašavanjem krivnje saudijskih vlasti.

Trump je ranije rekao kako bi za ubojstvo mogli biti krivi “odmetnuti ubojice”.

Jamal Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti i utemeljitelj saudijskog ogranka stranke zabranjenog Muslimanskog bratstva u zemlji, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu, gdje je navodno ušao zbog administrativnih poslova vezanih za skoro vjenčanje. Prema turskim dužnosnicima, ubili su ga agenti iz Saudijske Arabije.

Zbog ovog slučaja je američkog državnog tajnika Mikea Pompea Trump hitno poslao u Rijad, kako bi se sastao sa saudijskim dužnosnicima, a kasnije je otišao u Tursku, nakon što je od saudijskih vođa dobio jamstva da je u njihovom interesu da riješe pitanje nestalog novinara.

Pompeo se u Rijadu susreo s kraljem Salmanom, ali i s de facto vladarem zemlje, krunskim princom Mohammadom bin Salmanom.

“Ocjenjujem da nakon tih razgovora postoji ozbiljna odlučnost da se utvrde sve činjenice i da se osigura da se utvrdi odgovornost, uključujući i odgovornost čelnika ili visokih dužnosnika Saudijske Arabije”, rekao je u priopćenju Pompeo.

Treći obrat u stavu Trumpa otvara nekoliko pitanja, prije svega koje bi to mogle biti osvetničke akcije Rijada, koje je u slučaju sankcija protiv saudijskog režima najavio krunski princ Mohammad bin Salman.

Jedan od mogućih je i što je zbog globalnog pritiska na Saudijsku Arabiju da se kao zemlja proglasi odgovornost za sudbinu novinara Jamala Khashoggija  Rijad najavio popis protumjera koje uključuju čak i pomirenje s Iranom. Ova za SAD ekstremna protumjera je predviđena u slučaju uvođenja bilo kakvih sankcija protiv članova vladajuće obitelji.

Saudijska Arabija je u nedjelju izvijestila da su dužnosnici kraljevstva, kao dio njihovog preventivnog plana, mislili na “više od 30 mjera”.

Izvještaj kojeg je napisao generalni direktor Al-Arabiye, Turki Aldakhil, navodi: “Uvođenje bilo kakvih sankcija Saudijskoj Arabiji od strane Zapada će dovesti do toga da kraljevstvo pribjegne drugim mogućnostima”.

Aldakhil je upozorio kako će njegova zemlja čak razmotriti davanje vojne baze Rusiji u Tabuku, sjeverozapadno od Saudijske Arabije, strateškog područja blizu Sirije, Izraela, Libanona i Iraka.

“U vrijeme kada su Hamas i Hezbollah od neprijatelja postali prijatelji, mi se možemo približiti Rusiji i Iranu, a možda se i pomiriti s njom”, dodao je Turki Aldakhil.

Izvješće je došlo ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao kako će Rijad pretrpjeti “teške posljedice” ako se ispostavi da stoji iza nestanka Jamala Khashoggija.

Osim pomirenja s Iranom, Saudijska Arabija će reagirati manipuliranjem cijenama nafte, ukidanjem glavnih ugovora za isporuke američkog oružja i preispitivanjem svojih obavještajnih veza s Washingtonom, dodaje se u izvješću.

“Neće biti čudno ako Rijad prestane kupovati američko. Rijad je najvažniji kupac američkih vojnih tvrtki, budući da Saudijska Arabija kupuje 10 posto ukupnog oružja koje proizvode ta američka poduzeća i kupuje 85 posto američke vojne opreme, što znači da za ostatak svijeta ostaje samo pet posto. Osim toga, okončat ćemo financiranje američke vlade, koja dosežu 800 milijardi dolara”, dodaje glavni direktor mreže Al-Arabiya.

“Ako se Saudijskoj Arabiji nametnu američke sankcije, morat ćemo se suočiti s ekonomskom katastrofom koja će pogoditi cijeli svijet. Rijad je glavni grad nafte, a diranje u njega bi utjecalo na proizvodnju nafte. To bi dovelo do neuspjeha Saudijske Arabije da se obveže na proizvodnju od 7,5 milijuna barela. Ako je cijena nafte koja je dosegla 80 dolara razljutila predsjednika Trump, nitko ne bi trebao isključiti cijenu od 100 ili 200 dolara po barelu, ili čak dvostruko više”, upozorio je Aldakhil.

Trump kaže kako bi “kaznio” Rijad ako se dokaže krivim u slučaju Khashoggi, ali još uvijek ne želi raskinuti ugovore o oružju koje je potpisao sa saudijskim režimom, jer bi to Rijad gurnulo prema Rusiji i Kini.

Ranije u nedjelju je AFP naveo neimenovani saudijski izvor, koji je rekao da Rijad neće oklijevati reagirati na bilo koju neprijateljsku mjeru koja bude poduzeta protiv njega zbog slučaja Khashoggi.

“Kraljevstvo potvrđuje puno odbacivanje bilo kakvih prijetnji ili pokušaja da ga se potkopa, bilo kroz prijetnje nametanjem ekonomskih sankcija ili uporabom političkog pritiska”, izjavio je izvor Saudijske Arabije za AFP, dodajući kako će Rijad “reagirati na bilo koju akciju s još težom”.

U međuvremenu, Rodney Martin, politički analitičar sa sjedištem u Los Angelesu, izjavio je za Press TV da su prijetnje iz Saudijske Arabije “očajnička gesta”.

“S geopolitičke točke gledišta, ali i unutar kraljevstva, Saudijci su odavno bili na tankom ledu”, rekao je Rodney Martin, tvrdeći kako čak i vrlo dobre veze Mohammada bin Salmana s Washingtonom neće spriječiti pad režima u Rijadu.

Što je od ovoga dvoga istina, saznat ćemo uskoro, iako je CNN objavio vijest kako će Rijad vjerojatno priznati krivnju, ali će je prikazati kao “samovoljnu inicijativu unutar obavještajnog aparata”, čime će vladajuća dinastija sa sebe sprati svu krivicu.

Izvor: Memri

CNN: Rijad se priprema priznati ubojstvo Jamala Khashoggija

Trumpova retorika i odgovor Rijada koji obećava snažnu osvetu u slučaju sankcija

N. BABIĆ

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close