-TopSLIDEBiHPolitika

Aktuelni politički sadržaj na sceni: Da izbori ne budu ‘trenutak moći građana’, nego da ‘biraju narodi’

Nakon jučerašnjeg dana sada i zvanično je jasno, Osmorka će vlast formirati sa HDZ BiH i SNSD-om. I bez obzira šta današnji žrijeb odluči u CIK-u hoće li SDA imati 13 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH jasno je da uspostava vlasti ide po nekim principima utvrđenim na samo jednoj crvenoj liniji – SDA nećemo u vlasti.

To nam je jasno poručio i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, koji je za uvođenje HDZ-a BiH u vlast u ZDK kazao da ih ne zanima šta će DF uraditi, jer je HDZ njihov partner!?

I zato se pitanje samo nameće – koji je aktualni politički sadržaj na sceni u našoj državi? 

Kako se razvijaju zapravo ti postizborni procesi?

Na ovo pitanje za Patriju odgovara prof.dr. Senadin Lavić ističući da ‘u ovom postizbornom rasporedu vlasti Čović je uspješno ostvario prvu fazu svoga političkog cilja’. 

„Uslovio je pristup Osmorci isključivanjem DF, znajući da NiP na sličan način želi isključiti SDA. Time je Čović već u startu dobio otvoren prostor da na nov način započne provođenje starih zahtjeva o totalnoj etnizaciji (tribalizaciji) društvenog života u entitetu FBiH. Jasno je da njegova politika neće odustati od projekta etnocentričkog dijeljenja teritorija BiH, a posebno na krilima Schmidtove odluke da, naprimjer, iz Hercegovačko-neretvanskog kantona ide 5 Hrvata, a 1 Bošnjak u Dom naroda FBiH, što ne odražava brojčano stanje stanovništva u dolini Neretve“, kazao je Lavić.

Podcrtava da će svugdje morati biti “legitimni predstavnici naroda”, a njih će odrediti etničko-religijska politička organizacija koja “predstavlja narod”. 

„Time je Osmorka svedena, uglavnom, na “bošnjačku reprezentaciju” ili “na supstitut SDA”. Čovićev strateški cilj je da se glasanje na izborima svede na “glasanje u etničkim teritorijama” (Hrvati u svome getu biraju Hrvata, a Bošnjaci u svome getu Bošnjaka) i da izbori ne budu “trenutak moći građana”, nego da “biraju narodi” koji su homogenizirani oko jednog vođe“, napominje Lavić.

No, šta ovo sve znači za samu državu Bosnu i Hercegovinu.

„Ovim se poredak Bosne i Hercegovine vraća u pretpolitičko stanje gdje ne postoje slobodni građani i gdje ljudi s kriminalnom prošlošću i mjestom na američkoj crnoj listi zauzimaju funkcije u političkom sistemu“, dodao je Lavić.

(A.Č.Z.)

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close