LifestyleZdravlje

Ako želite biti zdravi i mršavi, odmah bacite ovih pet namirnica

Nezdrava hrana

Ako želite biti zdravi i mršavi, odmah bacite ovih pet namirnica

Kad pokušavate smršaviti bitno je smanjiti broj unesenih kalorija u organizam, ali je još i bitnija kvaliteta namirnica koje konzumirate.

Tako, na primjer, margarin može imati manje kalorija od maslaca – ali to ne znači da ga trebate jesti. Zapravo, postoji dosta namirnica kojima nije mjesto u vašoj kuhinji, već u kanti za smeće, a  evo pet najgorih:

1. Gazirana pića 

To što na konzervi piše da ima nula kalorija ne znači da je dobra za vaše kilograme ili zdravlje. Sokovi s vještačkim sladilima, iako se reklamiraju kao zdrava zamjena za pića sa šećerom, zapravo mogu izazvati pravi kaos u organizmu. Zato bi najbolje bilo da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe, i da umjesto njih počnete piti svježe iscijeđene sokove od voća i povrća.

2. Hrana iz konzerve  

Kad već bacate konzerve s gaziranim pićem, ubijte odmah dvije muhe jednim udarcem i riješite se i hrane u konzervi! Bilo da se radi o konzerviranom grahu, unaprijed pripremljenim obrocima ili paštetama, ova hrana uvijek sadrži pojačivače okusa i razne konzervanse – a o pretjeranoj količini soli da i ne govorimo.

3. Pržena hrana

Niko ne može reći da prženi krompirići nisu jako ukusni, i sasvim je u redu da se ponekad malo opustite i pojedete jednu porciju omiljene pržene hrane. Ali to ne znači da vam se po kući trebaju povlačiti vrećice čipsa i ostale pržene hrane. Znanstveno je dokazano da zasićene masne kiseline mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti.

4. Margarin  

Ne dozvolite da vas zavara to što je margarin na biljnoj bazi – riječ je o hidrogeniziranoj biljnij masti, poznatijoj kao “smrt za čitav organizam”. Jedini razlog zbog kojeg se ljudi okreću margarinu umjesto maslacu jest njegova cijena, jer je višestruko jeftiniji, ali bilo bi puno bolje da jednostavno jedete manje, ali kvalitetnije.

5. Hrenovke 

Uz to što su dokazano kancerogene, hrenovke i ostale mesne prerađevine sadrže pregršt soli koja zadržava višak vode u tijelu. Ako se zaista želite zdravo hraniti, zaboravite na hrenovke, paštete i salame – a ako baš hoćete ponekad pojesti sendvič, odaberite kvalitetan pršut.

Autor: (A. Z.) – avaz.ba

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close