BiHPolitika

Ako Vlada ne ispuni zahtjeve slijede generalni štrajk i protesti 26. januara

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS)BiH Ismet Bajramović izjavio je danas u Sarajevu da su predstavnicima Vlade FBiH predali listu zahtjeva koje treba ispuniti da bi se SSSBiH vratio u socijalni dijalog ili će u suprotnom stupiti u generalni štrajk i organizirati proteste pred zgradom Vlade 26. januara.

Bajramović je istakao da je među uslovima povlačenje predloženih izmjena Zakona o radu, potpisivanje općeg kolektivnog ugovora, te otvaranje procesa pregovora o granskim kolektivnim ugovorima i njihovo potpisivanje.

Dodao je da bi time radnicima bila poslana poruka da se stabilizira stanje vezano za radno zakonodavstvo koje regulira njihova prava.

Bajramović je rekao da je premijer FBiH Fadil Novalić bio revoltiran najavom mogućeg protesta i zahtjevom za njegovu smjenu, te da je kazao kako je do SSSBiH došla verzija izmjena Zakona o radu koja nije tačna pošto “iz Vlade cure informacije”.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić potcrtao je da rudari pružaju maksimalnu podršku Predsjedništvu SSSBiH jer izmjene Zakona o radu ne mogu biti vršene na ovaj način, a sindikat i poslodavci izbacivani iz socijalnog dijaloga.

Naglasio je da predati zahtjevi moraju biti najozbiljnije razmotreni ili će destabilizirati stanje u FBiH do te mjere da ga više niko neće moći kontrolisati.

Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović izjavio je da Novalićeva tvrdnja da je na internet stranicu Vlade FBiH stavio lažnu verziju izmjena Zakona o radu, “jasno pokazuje s kakvim ljudima imaju posla”.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić naveo je da bi uz međusobno uvažavanje i kompromis novonastali problemi mogli biti rješeni tako što bi predstavnici SSSBiH, Vlade i poslodavaca kroz pregovore prevazišli naizgled sporne stvari i naredne sedmice pristupili potpisivanju općeg kolektivnog ugovora.
(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close