PolitikaRegion

Ako Šengen propadne, propast će i EU

KRIZA U EVROPSKOJ UNIJI NE JENJAVA

Ako Šengen propadne, propast će i EU: Hitno formirati sistem obalske straže i jačati vanjske granice Grčke

Nakon gotovo dvije decenije slobodnog putovanja u većem dijelu Evrope, šengenska zona je na ivici kolapsa

 

Evropska unija će u petak objaviti nacrt plana za ponovnu potpunu primjenu šengenske zone slobodnog kretanja.

 

Evropska unija će u petak objaviti nacrt plana za ponovnu potpunu primjenu schengenske zone slobodnog kretanja, koja je blizu kolapsa, nakon što su pojedine zemlje zbog izbjegličke krize ponovno uvele pogranične kontrole, navodi agencija AFP.

 

Plan podrazumijeva hitno formiranje sistema obalske straže EU i jačanje vanjske granice Grčke, koja je glavna tačka za ulazak izbjeglica i migranata u Evropu, prenosi AFP.

 

Nakon gotovo dvije decenije slobodnog putovanja u većem dijelu Evrope, šengenska zona je na ivici kolapsa, pošto su neke članice jednostrano uvele pogranične kontrole kako bi spriječile izbjeglice i migrante da iz Grčke stignu do bogatijih zemalja na sjeveru Evrope.

 

“U petak ćemo usvojiti nacrt plana o tome kako ponovno vratiti na snagu šengenski sistem u potpunosti”, rekao je izvor iz Evropske komisije.

 

Rizik od kolapsa Unije

 

Budući da se Evropa suočava s najtežom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata, u planu Evropske komisije se navodi da je potpuna primjena šengenske zone “od ključne važnosti za EU kao cjelinu”.

 

Ukoliko sve propadne i bude neophodno uvođenje graničnih kontrola, “to bi označilo rušenje centralnog stuba procesa ujedinjenja Evropske unije”, navodi se u dokumentu.

 

Evropska komisija upozorava da bi ekonomski troškovi pada šengenske zone u narednih 10 godina mogao iznositi 1.400 milijardi eura.

 

U Evropu je od početka 2015. godine stiglo više od 1,13 miliona izbjeglica, od kojih je većina stigla prvo u Grčku iz Turske, da bi zatim balkanskom rutom došle do Njemačke, Švedske i drugih država.

 

(AJB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close