Ako Sarajevogas do septembra ne uplati 30 miliona KM, upitna grijna sezona

Na smanjenje isporuke plina Sarajevogasu, Uprava i Nadzorni odbor BH Gasa su se opredijelili zato što Sarajevogas, kao i njegov vlasnik, Vlada Kantona Sarajevo, i pored napora nadležnog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okološa, nisu dali čvrstu garanciju da će do sezone grijanja iznaći mogućnosti i izmiriti višemilionske dugove prema našoj kompaniji – saopćeno je danas iz BH-Gasa.

Oslobođenje

Trenutno, kako se dodaje u saopćenju, Sarajevogas plaća tek februarsku fakturu. BH Gas navodi da nije u mogućnosti niti je obavezan da štiti interese te firme, nego je, prije svega, obavezan da štiti interese svih potrošača prirodnog gasa u BiH.

Ugrožena likvidnost

– Upozoravamo da će, ukoliko Sarajevogas do kraja septembra ne uplati minimalno 30 miliona KM, predstojeća sezona grijanja biti upitna za područje Kantona Sarajevo – ističe se u saopćenju BH-Gasa.

Povodom kontradiktornih informacija u nekim medijima o poslovanju ove kompanje, iz BH- Gasa su naveli da je tačno da je njihova likvidnost ugrožena. Razlog tome su, kako dodaju, potraživanja od kompanije Birač i ona iznose 22 miliona KM.

No, poseban, još veći problem su dugovanja Sarajevogasa, koja iznose više od 47 miliona KM.

– Iza nas su dvije izuzetno teške sezone grijanja u kojima nijedne sekunde nije došlo do obustave, odnosno smanjenja isporuke gasa. Uspjeli smo obezbijediti dovoljne količine gasa Sarajevu, čak i u vrijeme najveće zimske potrošnje – navode iz BH-Gasa.

Ističu da je u posljednjih godinu dana cijena plina prema Sarajevogasu bila znatno niža od cijene po kojoj plin nabavlja BH-Gas.

– Zbog neusklađivanja prodajne cijene s nabavnom, naša kompanija je bilježila gubitak od oko 6,2 miliona KM. Do korekcije cijene nije došlo upravo zbog činjenice da smo potpuno svjesni situacije u kojoj se nalaze krajnji potrošači, građani koji su suočeni s niskim primanjima i visokim životnim troškovima – dodaje se u saopćenju.

Plin pojeftinjuje

Iz BH-Gasa su demantirali neke medijske navode da poskupljuje plin u Kantonu Sarajevo.

-Naprotiv, plin pojeftinjuje. Vlada Kantona Sarajevo predlaže poskupljenje grijanja, a ne plina, što su neki mediji (ne)namjerno pobrkali. Nadzorni odbor BH Gasa predložio je nižu cijenu za građanstvo za 8,04 posto u odnosu na dosadašnju. Prema Sarajevogasu cijena je iznosila 820 KM/1000 Sm3, a nova cijena od 1. jula ove godine iznosi 754 KM/1000 Sm3. Pojeftinjenje prati i sve industrijske potrošače i to za više od 100 KM na 1000 Sm3.

Iz BH-Gasa još dodaju da je iznalaženje rješenja za naplatu potraživanja od TG Birač i dalje obaveza uprava kompanija i vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close