Ako poslodavac ne uplati doprinose, platit će troškove liječenja radniku

Ako poslodavac ne uplati doprinose, platit će troškove liječenja radniku
Nacrt zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđa da uposlenici kojima poslodavac nije uplatio doprinose za zdravstveno osiguranje, i dalje ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, a troškove liječenja snosit će njihov poslodavac, kazao je federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović sinoć prilikom gostovanja u dnevniku TV1.

Govoreći o Nacrtu zakona koji je Vlada FBiH usvojila 15. jula ove godine i uputila u parlamentarnu proceduru, dr. Mesihović je pojasnio da u skladu sa aktuelnim Zakonom o zdravstvenom osiguranju iz 1997. godine, uposlenici kojima poslodavac nije uplatio doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje gube pravo na zdravstvenu zaštitu, izuzev hitne, što je svakako jedna od neuralgičnih tačaka važećeg zakona.

Stoga je Nacrt novog zakona, naglasio je Mesihović, usmjeren u potpunosti na građane FBiH, odnosno pacijente i predviđa da uposlenici čiji poslodavci nisu izmirili svoje obaveze, zadržavaju pravo na zdravstvenu zaštitu, dok će troškove njihovog liječenja snositi poslodavci.

Dr. Mesihović je istakao da Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa uspostavljanje jedinstvenog, centralnog fonda zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH, bržu i efikasniju zdravstvenu zaštitu i stvarno izjednačavanje prava svih pacijenata na području cijele Federacije BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close