Kultura

Ako nema kajanja za zlo, nema izgradnje mira

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, organizovao je danas svečani prijem povodom hrišćanskog blagdana Uskrsa.

Prijemu su se odazvali najviši politički predstavnici, predstavnici društveno-političkog života i vjerskih zajednica u BiH.

Pozdravivši sve prisutne na prijemu, Puljić je podsjetio da Uskrs, kao veliki hrišćanski blagdan, treba probuditi ono najbolje u čovjeku.

“Ovaj Uskrs je pao u sjeni haškog suda i njegove presude. Osuđen je čovjek koji je odgovoran za zločine, ali korijeni zločinstva žive u ideologiji u kojoj se ne događa katarza. Uskrs je pobjeda Hristova nas zlom i smrću. Potrebno je da se u ljudskim dušama dogodi pobjeda nad zlom. Ljudski sudovi trebaju dovesti do katarze, ako nema kajanja za zlo, nema izgradnje mira, pomirenja niti vraćanja povjerenja”, rekao je Puljić komentarišući presudu Radovanu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina zatvora pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovjeČnosti i kršenje pravila i običaja ratovanja.

On je iskoristio prisustvo brojnih političkih lidera na prijemu kako bi pozvao na stvaranje povoljne političke i svake druge klime u BiH, sve u korist građana i društva.

“Pravo na osobno dostojanstvo, to se ne daje, pravo na rad, stvaraju se uvjeti da se ta prava ostvaruju, to država ne daje već poštuje, pravo na identitet, to ne daje ni stranka ni država već osigurava ostvarenje tih prava. U tom duhu ne mogu shvatiti otimanje naše crkvene imovine, dokle ćemo mi svećenici biti građani drugog reda, bez osiguranja i imovine”, rekao je Puljić.

Svečanom prijemu uz bogatu trpezu i nezaobilazno tucanje uskršnjih jaja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović, ambasador Republike Turske u BIH Cihad Erginay, ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Lukićević, profesori te drugi predstavnici javnog i kulturnog života u BiH.

 

(Vijesti.ba / AA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close