Privreda

Ako cijena nafte ode na 100 dolara svijet čeka nova kriza

Prvi put u posljednje četiri godine barel sirove nafte na svjetskom tržištu dosegao je cijenu od 82 dolara. Najnoviji rast cijene nafte mogući je početak povratka na nivo od 90 dolara pa i do rekordnih 100 dolara za barel, a posljedično i u globalnu ekonomsku krizu kakva je buknula 2008. i 2009. godine.

– Zbog fiksne ponude, jake potražnje, pada zaliha i nedovoljnih rezervnih kapaciteta, cijene barela nafte mogle bi do kraja godine ići preko 90 dolara – prenosi Guardian procjene fonda Ashburton Global Energy.

Iz Mitsubishi UFJ Grupe strahuju da bi cijene nafte mogle preći 100 dolara za barel.

– Vidimo materijalne kratkoročne rizike koji bi doveli do cijene sirove nafte od 100 dolara za barel s pripadajućim štetnim posljedicama na globalni ekonomski rast uz povećanje inflacije – navode u Mitsubishi UFJ Grupi.

Bankarske kuće Barclays također predviđa daljnji rast cijena nafte.

Razlozi za to su američke sankcije Iranu, politika OPEC-a, politički haos u Venezueli, ali i nedostatak volje niza država da umanje porezni teret na naftne derivate.

Analitičar smatraju da bi povratak cijena nafte na rekordnih 100 dolara za barel moglo djelovati razarajuće po svjetsku ekonomiju.

– Rast ekonomija u razvoju može trpjeti zbog povećanih cijena nafte izazivajući inflatorne pritiske koji dovode do povećanja kamatnih stopa – upozoravaju analitičari PetroMatrixa u analizi za Guardian, prenosi Novac.hr.

biznisinfo.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close