Akcize u zavisnosti od proizvodnih kapaciteta

Iako je na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u petak trebala biti usvojena izmjena Zakona o akcizama, to se nije desilo. Sjednica je, zbog nedostatka kvoruma neophodnog za donošenje odluka, odgođena, a sljedeća se očekuje u petak, 22. marta.

Prihvaćena inicijativa

Inicijativa Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o izmjeni Zakona o akcizama, odnosi se na izmjenu akciza na pivo uvođenjem diferencirane stope akcize u zavisnosti od proizvodnih kapaciteta. Na prethodnoj sjednici odlučeno je da se formira radna grupa koja će precizirati prijedlog zakonskih izmjena na osnovu inicijative iz resornog ministarstva kako bi UO UIO ovaj zakon uputio u dalju proceduru.

– Ta inicijativa je već prihvaćena a radnoj grupi eksperata iz Upravnog odbora dat je rok od sedam dana da to pretoče u zakonske izmjene jer je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa samo pokrenulo inicijativu, koja nije formalno bila predstavljena kao izmjena zakona. Uglavnom se ta izmjena odnosi na pivare, proizvođače preko 400.000 hektolitara piva godišnje, pojasnila je Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija i trezora BiH.

Predsjednik Grupacije pivara BiH i direktor Bihaćke pivovare Edin Ibrahimpašić, kazao je kako ova izmjena Zakona ne mora značiti da će doći do promjene cijena piva, niti kako će to mnogo uticati na pivare u BiH, jer domaće pivare ne proizvode više od 400.000 hektolitara piva godišnje.

– Sticajem okolnosti sva domaća proizvodnja je ispod tih 400.000 hektolitara godišnje, s tim da su sarajevska i banjalučka pivara vrlo blizu te granice, tako da će brzo preći na viši nivo. To je ustvari evropska direktiva koja je napisana kod nas, a to je da se pivare tretiraju sa jednom visinom posebnog poreza, što mi zovemo akcize, da se preko određene količine ide sa većom cijenom. Slučajno smo svi ispod te granice tako da će to malo za koga od domaćih proizvođača važiti, kazao je Ibrahimpašić.

Utvrđivanje koeficijenta

Na dnevnom redu naći će se i utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa za prva tri mjeseca ove godine.

– Koeficijenti su bili spremni za prošlu sjednicu, međutim s obzirom da nije popunjena jedinica za krajnju potrošnju ministar finansija RS Zoran Tegeltija nije želio o tome da se izjašnjava. On insistira da se popuni Jedinica za krajnju potrošnju u skladu sa zaključkom koji je ranije donio UO UIO, a nije realizovan jer iz FBIH nije predložen kandidat za ovu poziciju, dodala je Krsman.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close