Akcija “Lutka”: Uhapšen Hidajet Trako, pomoćnik federalnog ministra pravde

Postupajući po usmenoj naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su u okviru rada na predmetu „Lutka“, slobode lišili jednu osobu.

Slobode je lišena osoba inicijala H.T. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 241. KZ BiH „Ometanje rada pravosuđa“. Radi se o visokom dužnosniku institucija FBiH. Kako “Avaz” saznaje riječ je o pomoćniku federalnog ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija Hidajetu Traki.

Trako je osumnjičen da je zloupotrijebivši položaj, zaštićenog svjedoka u jednom predmetu Tužilaštva BiH premjestio iz jednog Kazneno-popravnog zavoda u drugi i time mu ugrozio bezbjednosti i života.

Pravosudne i policijske agencije, izričito su istakle da taj zaštićeni svjedok, ne smije ni pod kojim uslovima biti premješten u navedeni KPZ, pa je uhapšen osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i izvršio ometanje rada pravosuđa.

Na taj način, uhapšeni je ozbiljno ugrozio život i bezbjednost zaštićenog svjedoka, kao i istragu i predmet koji vodi Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH i Sipa nastavljaju aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, radi uspostavljanja vladavine prava i bolje bezbjednosti svih građana BiH.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

U okviru jučerašnjih aktivnosti, pripadnici SIPA-e su u svojstvu svjedoka saslušali više osoba, te nastavljaju dalji rad na ovom predmetu.

www.magazinplus.eu – avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close