Akademik Enes Karić: Skladni spoj dvaju iskustava

Prije nekoliko mjeseci sarajevska izdavačka kuća Tugra objavila je jednu vrijednu monografiju o Ćamilu ef. Silajdžiću (1916 – 1997), tradicionalnom sarajevskom hafizu, profesoru kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi i imamu i hatibu Begove džamije.

(PIŠE: akademik Enes Karić – Oslobođenje)

Sretna je okolnost da je autor ove monografije Mensur Malkić, također hafiz, imam i hatib Begove džamije. Malkić je tokom svojih postdiplomskih studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu radio nekoliko godina na svojoj magistarskoj tezi posvećenoj životu, djelu i djelovanju hafiza Ćamila ef. Silajdžića. Ova monografija plod je tih Malkićevih istraživanja i studija.

Blistava profesorska karijera

Hafiz Mensur Malkić  dokumentirano, i iz svoga vremena,  piše o hafizu Ćamilu ef. Silajdžiću, koji je cijeli svoj život posvetio tradicionalnom (u Sarajevu stoljećima gajenom) bdijenju nad klasičnim izučavanjem i recitiranjem Kurʼāna. Stoga ova monografija odiše skladnim spojem dvaju  iskustava, onog tradicionalnog u kojem je živio hafiz Ćamil Silajdžić, i novog koje živi hafiz Mensur Malkić.

Malkićeva monografija o Ćamil ef. Silajdžiću vjerno i doksografski potkrijepljeno prati naukovni put i stasanje ovog tradicionalnog medresanskog muderisa, izlaže i čitateljstvu približava najvažnije dionice njegova života, ukazuje na krupnu ulemansku i hodžinsku pojavu Ćamil ef. Silajdžića u krugu sarajevskih i bosanskih imama tokom XX. stoljeća.

Posebno značajne cjeline ove knjige hafiza Mensura Malkića osvjetljavaju Ćamil-efendijinu blistavu profesorsku karijeru i misiju u Gazi Husrev-begovoj medresi,  islamskoj tradicionalnoj školi u kojoj je odgojio više stotina imama i često kao muhafiz (ili hafiski mentor) naučio ih prefinjenim pravilima mnogih tradicionalnih disciplina u učenju i recitiranju Kur᾽āna. K tome, ova znalački i dokumentirano napisana monografija raskriva jedno vrijeme druge polovine XX. stoljeća koje je u tradicionalnim ulemanskim i hafiskim krugovima obilježio muderis i hafiz Ćamil ef. Silajdžić.

Vrijeme koje traje

To vrijeme još uvijek traje kroz mnoge žive učenike i studente Ćamil-efendije. Kako Malkić ističe, mnogi od njih vjerno nastavljaju školu bosanskog učenja (i milozvučnog recitiranja) Kur᾽āna.  U tome se pokazuju mnogi važni razlozi koji preporučuju ovu knjigu za  pomno čitanje.

Na kraju ovog kratkog osvrta treba istaći da su se ovom monografijom  sačuvale mnoge drage uspomene na svijetlu pojavu muderisa, imama i hafiza Ćamil ef. Silajdžića. Mensuru Malkiću za to pripadaju sve pohvale. Ovom knjigom potvrdio je pravilo da veliki učitelji i profesori ne skončavaju svoj život sa danom svoje smrti, već žive u uspomenama svojih učenika i studenata, kao i u trajanju njihovih dobrih i plemenitih djela.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close