BiHPrivreda

Agrokomerc počinje raditi u tri smjene!

Tešanjska AS grupa vlasnik je dvije trećine kladuškog Agrokomerca, i u kratkom vremenu uspjela je oživjeti proizvodnju čuvenih proizvoda nekadašnjeg prehrambenog diva.

Prošlog mjeseca je osposobljen i pogon za supe, uposleno je 30 novih radnika radi pokretanja treće smjene, što je dovelo do brojke od 130 stalno zaposlenih uz 50 sezonskih radnika, izvijestila je RTV USK.

Stari – novi proizvodi su spremni za distribuciju, a u decembru bi se trebali naći na policama trgovačkih centara.

Pokrenut je i novi proizvod u fabrici Topsa, finaliziraju se marketinške kampanje i tehnologija za pakovanje novih šest vrsta čokolada. Do kraja godine u prodavnicama će se naći i kafa Emina.

„Nadam se pozitivnom odzivu naših potrošača koji su vjerno prije 20-ak godina koristili tu kafu. Nadam se da će obnoviti tu svoju tradiciju ispijanja bosanske, odnosno turske kafe Emina“, kazao je za RTV USK Smail Korajlić, direktor ACFOOD-a, članice AS Group.

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS GROUP, potvrdio je za „Slobodnu Bosnu“ interes za preuzimanje i trećeg dijela prehrambene industrije velikokladuškog „Agrokomerca.

„AS Group je već preuzeo dvije proizvodne cjeline prehrambene industrije a svakako smo zainteresirani i za treću cjelinu kako bismo zaokružili porizvodnju u prehrambenom sektoru Agrokomerca. Želimo obnoviti prozvodnju konzumnih jaja i mesa koje ćemo distribuirati pod jedinstvenim robnim znakom AS“, rekao je Hrvić za „Slobodnu Bosnu“.

Hrvić kaže da AC Food, firma koja je ranije preuzela dio tvorničkih postrojenja Agrokomerca, namjerava obnoviti proizvodnju mesa i konzumnih jaja putem mreže kooperanata.

„Naša poslovna orijentacija jeste da razvijamo poslovnu saradnju s kooperantima. Želimo primijeniti pozitivno iskustvo velikih evropskih proizvođača hrane – niko od njih ne proizvodi sve,  nego se oslanjaju na vlastitu mrežu kooperanata. U svojim najboljim danima,to je radio i Agrokomerc i mi namjeravamo nastaviti i usavršiti to pozitivno naslijeđe“, kazao je Hrvić.

Hrvić otkriva da namjerava oživjeti nekada čuveni bred kafe Emina, a velika očekivanja AS Group veže za  tvornicu supa, majoneze i kečapa, što su nekada bili glavni tržišni aduti velikokladuške firme.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close