-TopSLIDEVisoko

“Agro-Vis”: Reagovanje na neistine Amre Babić

Reagovanje i demant na neistine iznesene u TV debati od strane Gradonačelnice Amre Babić;


Poštovana gospođo magistrice ekonomije Amra Babić,
kao što smo nedavno uputili reakcije i demant na neistine koje je iznio Predsjedavajući Gradskog vijeća gosp. Bajro Fejzić gostujući u TV debati i govoreći o stanju poljoprivrede u našem gradu isti demant i reakciju upućujemo i Vama.
Sramotno je da Vi kao prva osoba koja predstavlja ovaj Grad javno iznosi neistine o trenutnom stanju poljoprivrede i odnos lokalne vlasti prema poljoprivredi u svrhu ličnog populizma. Želimo istaći da u proteklih osam godina od kada ste načelnica, a sada gradonačelnica poljoprivrednici nisu imali adekvatnu niti savjetodavnu, niti finansijsku pomoć, a Vaša Strategija razvoja privrede ne služi ničemu, osim da postoji na papiru.
Da bi ostvarili povoljnija prava za sve poljoprivrednike na području Visokog osnovali smo Udruženje poljoprivrednih proizvođača „AGRO-VIS“ i na taj način pokušali djelovati kao produžena ruka u realizaciji i provođenju agrarne politike Grada, ali do dan danas to je samo mrtvo slovo na papiru. Niste se nikad udostojili da nas posjetite na mjestima gdje privređujemo i da se lično uvjerite zbog čega prednjačimo u poljoprivrednoj proizvodnji u regionu, a na debati pričate o poljoprivredi i kako vam je stalo da se „mali“ čovjek razvija. Zamislite da smo imali „vjetar u leđa“ tokom ovih godina na kojem nivou bi bila poljoprivredna proizvodnja u Visočkoj regiji.
Želimo Vas napomenuti da Udruženje broji preko 100 članova, od toga 80 članova su prijavljeni poljoprivredni obrti koji uredno izmiruju sve svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa i što predstavlja primarnu djelatnost od koje egzistira veliki broj porodica i od koje se direktno puni Budžet Grada. Također, činjenica da ne marite za poljoprivredne proizvođače i da nemate sluha jeste i taksa od 50 KM koja se mora plaćati godišnje na istaknutu firmu. Zamislite apsurda, taksa na istaknutu firmu za njivu koju poljoprivrednik obrađuje.
Mi smo radišni ljudi i to je teško stečeni novac i svaki dodatni namet je direktan udar na naše džepove i predstavlja razliku da li ćemo ostvariti neku zaradu ili ne. Nikada niste obezbjedili da se podsticaji za poljoprivredu izvrše u 100% planiranom iznosu i pored činjenice da i planirana sredstva u Budžetu nisu dovoljna za naše uslove i prilike. Nikada se niste udostojili da lično porazgovaramo o stvarnim problemima i kako da ih riješimo na obostranu korist. Na sastanku održanom 06.02.2020. sa predstavnicima Gradske uprave, a NE sa Vama lično dogovoreno je sljedeće za početak:
-Da se raspiše poticaj za plasteničku proizvodnju u iznosu od 1KM,
-Da se ukine komunalna taksa na isticanje firme,
-Da se smanji cijena vode za poljoprivredne proizvođače,
-Da se dogovori da djeca koja pohađaju srednju poljoprivrednu školu mogu raditi praksu kod registrovanih poljoprivrednih proizvođača kako bi stekla dodatno iskustvo i određena finansijska sredstva, ali do danas nema odgovora.
Trenutni ugovor koji smo potpisali sa Gradskom upravom u 2020. godini o isporuci određene količine poljoprivrednih dobara je socijalnog karaktera i to je vrhunac Vaše poljoprivredne strategije, i sramota je da to javno iznosite i hvalite se, a i dobro znate da još uvijek niste ispoštovali ni 5% ugovora, niti ste izmirili finansijske obaveze po tom ugovoru.
Gradonačelnice Amra Babić svojim odnosom prema poljoprivredi i poljoprivrednicima narušavate dobro izgrađene temelje poljoprivredne proizvodnje i tokom dva mandata ste pokazali da niste imali sluha i da definitivno nemate viziju i želje da dignete razvoj poljoprivrede proizvodnje na viši nivo u narednom periodu i da djelom pokažete da ste uz poljoprivrednike i običnog „malog“ čovjeka.
S poštovanjem,
Predsjednik AGRO-VIS-a
Dervišbegović Mirsad

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close