Afere i igre bez granica: Korupcija u VSTV-u – srcu bh. pravosuđa

Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća za 2014. godinu, a koji je prezentirao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nije dobio podršku ni na jednom nivou. Razlozi su jasni sve je veće nezadovoljstvo radom sudstva u proteklom periodu, piše bh. novinska agencija Patria.

Da se nezadovoljstvo gomila dokaz su i izjave ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je javno kazao da Goran Nezirović, član VSTV -a i Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV -a opstruiraju borbu protiv terorizma na način da mijenjaju dnevni red ili ne stavljaju na dnevni red izbor osam tužilaca, ili ne dolaze na sjednice VSTV-a pod različitim izgovorima, čime nema kvoruma za zasjedanje.

No, Nezirović i Suljagić jako dobro zarađuju, pa kako otkriva naš izvor njihova primanja su i do vrtoglavih 9.000 KM, ali za sada ne postoji neka jača snaga koja bi stala u kraj svim neregularnostima unutar VSTV-a.

Nepravično suđenje Haznadaru

Milan Tegeltija je na čelo VSTV-a izabran u julu 2014. godine, a njegovu biografiju obilježile su afere dok je radio kao sudija Osnovnog suda u Banja Luci.

-VSTV snosi značajnu odgovornost za konfuzno i neprofesionalno stanje u pravosuđu BiH – kaže naš izvor.

Međutim, za sada iz ove institucije nema prihvatljivih objašnjenja, a i na prozivke ministra Mektića su ostali nijemi.

Podsjećamo, u Tužilaštvu BiH postoji krivična prijava protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, jer nije osigurao pravično suđenje u slučaju oduzimanja imovine od Dževada Haznadara u Banja Luci. U to vrijeme Tegeltija je bio predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci.

Bez odgovornosti prema poslu

Zbog ovog slučaja Tužilaštvu BiH je podnesena krivična prijava i protiv glavnog disciplinskog tužioca Arbena Murtezić, jer je prilikom izbora Tegeltije za predsjednika VSTV-a 2014. godine prikrio da protiv Tegeltije postoji krivična prijava u Tužilaštvu BiH.

Nedavno je direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH (ACOUNT) Eldin Karić rekao je za Patriju da svi parametri pokazuju da Bosna i Hercegovina nema efikasno tužilaštvo, i da se to mora primijeniti što hitnije.

– Suština je u tome da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nema strategiju, nema cilj i nema odgovornost prema svom poslu – upozorio je Karić, napominjući da bez efikasnog tužilaštva nema borbe protiv korupcije, koja je rak rana svakog društva.

Uloga OSCE-a

U VSTV-u radi Frančesko Karuzo iz OSCE-a i to na perojektu procesuiranja ratnih zločina, te određenim analizama po tom pitanju. Naš izvor sumnja u dobre namjere tih analiza. Takvi potezi u krajnjoj liniji ruiniraju Tužilaštvo i Sud BiH. Svi ti nemotivirani potezi djeluju kao promocija najavljenom refrendumu. U isto vrijeme, izvor tvrdi da Nezirović i Suljagić lobiraju da Milorad Novković, koji nije ocijenjen i koji mora polagati kvalifikacioni test, bude predsjednik Vrhovnog suda FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close