NogometSport

Afera VAR: Sud BiH odlučio da se brane sa slobode

Ko su Dominković, Zahirović, Bilješko, Živković i Bajraktarević: Policajac, uposlenik “HT Eroneta”, radnik na granici…

Osumnjičenima određena mjera zabrane međusobnog, ali i kontakta sa svjedocima. Ne smiju, također, obavljati nikakve poslove koje organizira Nogometni savez

Vladimir Dominković, Fuad Zahirović, Anto Bilješko, Ilija Živković i Kenan Bajraktarević, optuženi u predmetu “Var”, branit će se sa slobode, odlučio je Sud BiH nakon današnjeg ročišta.

Osumnjičenima je određena mjera zabrane međusobnog, ali i kontakta sa svjedocima. Ne smiju, također, obavljati nikakve poslove koje organizira Nogometni savez.

Prije čitanja optužnice, postupajući sudija uzeo je osnovne podatke od optuženih.

Donosimo ko su Vladimir Dominković, Fuad Zahirović, Anto Bilješko, Ilija Živković i Kenan Bajraktarević.

Vladimir Dominković
  • Vladimir DominkovićFoto: (S. Saletović)

Vladimir Dominković ima i hrvatsko državljanstvo. Danas je u Sudu BiH rekao da je inžinjer i da radi u “HT Eronetu”, ali i da je slabog imovinskog stanja.

Dominković je možda i najspominjanija osoba nakon rata, kada se govori o suđenju. To što je tek sada došao na udar vrlo je čudno, a ranije se znalo da može sve. U fudbalskim krugovima bilo je jasno da brat Iljo drži leđa, pa se Vladimir ponašao u skladu s tim.

Fuad Zahirović
  • Fuad ZahirovićFoto: (Facebook)

Fuad Zahirović jedini je od optuženih koji su danas bili u Sudu BiH, a kojeg nismo uspjeli fotografirati. Iako je ročište završeno u 15 sat, a Sud radi do 16, on nije izašao iz zgrade. Barem ne na ona vrata na koja su izašli ostali akteri.

Možda zbog toga što je uposlenik MUP-a SBK, kako je rekao danas na Sudu, pa su ga kolege policajci “pripazili” i pustili da izađe na druga vrata.

Uglavnom, kao i Bilješko, Zahirović je osoba koja je trebala “počastiti“ prolaznom ocjenom one koji odrađuju posao. Novotravnički ogranak u cijeloj je priči očigledno imao veoma zapaženu ulogu. Uzalud su godinama mnogi upozoravali na neregularnosti koje stižu iz SBK.

Anto Bilješko
  • Anto BilješkoFoto: (S. Saletović)

Anto Bilješko bivši je predsjednik NS SBK, kojem se mnogo toga stavljalo na teret. Imao je i šestomjesečnu suspenziju, ali se pokazao kao majstor uskrsnuća. Mnoge afere uspio je skloniti iza sebe, poput one za lažne sudijske diplome i uvijek je ostajao čovjek koji se pita.

U Sudu je rekao da je završio višu ekonomsku školu i da ima ugovor o djelu sa Savezom. Također, ima i hrvatsko državljanstvo.

Ilija Živković
  • Ilija ŽivkovićFoto: (S. Saletović)

Ilija Živković rođen je u Orašju. Kako je rekao danas u Sudu BiH u uvodnim pitanjima, ima državljanstvo BiH i Hrvatske, po zanimanju je stolar i radi na pola radnog vremena u Fudbalskom savezu Posavskog kantona.

Čovjek koji je imao suspenzije još 2015. godine. Reklo bi se miran i samozatajan, a uvijek se znalo da je dio „oraškog klana“ uspostavljenog još dok je bh. fudbalom vladao Iljo Dominković, čovjek kojem je Mišel Platini (Michael Platini) došao na noge u Orašje.

Kenan Bajraktarević
  • Kenan Bajraktarević (desno)Foto: (S. Saletović)

Ime Kenana Bajraktarević najčešće je danas spominjala tužiteljica. U skoro svakoj prepisci koja je u posjedu Tužilaštva glavni akter je Bajraktartević. Rekao je da radi na granici u špediciji. Jučer je ipak priznao krivicu i u potpunosti će sarađivati s Tužilaštvom.Još jedan tipični izdanak oraške škole suđenja, a on se pokazao i van granica BiH. Snimak s utakmice Goražde – Velež obišao je cijeli Balkan. Mnogi su se smijali onome što je sudio, dok su igrači Veleža bili na rubu suza. Čovjeku su izbrojali da je čak u 19 navrata oštetio gostujući tim.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close