Afera “Tihiliks” u RS – istina ili skrivanje?

Bivši direktor Geodetske uprave Republike Srpske Tihomir Gligorić progovorio je o „zemljišnoj mafiji“ u tom entitetu. Protagonisti priče već prijete smrću u tzv. aferi “Tihiliks”.

Koliko god se vlast u RS trudila da pokaže kako su najnoviji istupi bivšeg direktora Geodetske uprave RS Tihomira Gligorića za njih nebitni, činjenica je da su oni žestoko uzdrmali vladajući SNSD, čiji je i Gligorić donedavno bio član. Afera Tihiliks probudila je duhove jer se Gligorić u otvorenom pismu okomio na vladajuću strukturu, tvrdeći da je znala za kriminal i mafiju koja vlada Republikom Srpskom.

Između ostalog, Gligorić je progovorio o ljudima bliskim Miloradu Dodiku, koji su prema njegovim tvrdnjama učestovali u malverzacijama zemljištima vrijednim desetine miliona maraka. Gligorić, kaže, stoji iza svojih tvrdnji: “Ja im ovako poručujem, neka sav kriminal, svi kumovi, biznismeni, sve ovo što je od naroda opljačkano, ponesem ja kao Tihomir Gligorić. Ja ću se sa tim vrlo rado suočiti, u policiji i tužilaštvu, koje on kontroliše. Ali šta će biti kada prođe ovo ludilo i kad Milorad Dodik bude odgovarao gdje su narodne pare?”

Parkovi, zemljišta,…

S druge strane u SNSD-u se trude da zadrže staloženost, bez bilo kakvih naglih reakciji ili izjava. Osim što je Gligorić, prema pisanju nekih medija, odmah izbačen iz stranke, nije bilo većih reakcija. I one koje su bile u javnosti došle su samo od jednog čovjeka – Milorada Dodika: “Sada on meni piše pismo o tome šta nije urađeno. Nemoguće da je baš jutros osvanula zemljišna mafija, da je nije bilo onda kada je on bio direktor Geodetske uprave. Ili se radi o nekoj drugoj zemljišnoj mafiji koju je on možda štitio? Ja ne znam.”

Iako o konkretnim slučajevima javnost još nije zvanično upoznata, nezvanično riječ je o malverzacijama tokom izgradnje zgrade u centru Banjaluke na atraktivnom zemljištu, nekadašnjem “Picinom parku”, koje je kontraverzni biznismen i kako mediji navode blizak čovjek Milorada Dodika, kupio po daleko nižoj cijeni od tržišne. Kupovina se desila tokom sporne malverzacije akcijama “Medicinske elektronike”, koja se nalazi u neposrednoj blizini ovog zemljišta. Akteri povezani sa ovim slučajem ne žele da govore o ovoj temi smatrajući da se radi o neosnovanim optužbama i da je sve urađeno u skladu sa zakonom za što postoji validna dokumentacija.

Zašto je Gligorić ćutao do sada?

Zbog svega, Gligorić tvrdi da se SNSD pretvara u „kumovsku, autokratsku, odnarođenu i tajkunsku partiju”, s obzirom da su, kako kaže, njeni članovi glavni akteri u ovim malverzacijama. Ujedno postavlja pitanje zašto se njegov nekadašnji stranački kolega Dodik „deklarativno zalaže za borbu protiv organizovanog kriminala, a u stvarnosti čini sve da istražni organi ne procesuiraju finansijske moćnike koji su sa njim ili oko njega“.

Logično je pitanje zbog čega Gligorić nije ranije izašao u javnost sa tim informacijama. Željko Raljić, analitičar i urednik portala “Istinito”, ima jednostavno objašnjenje: “To je isto pitanje koje možete postaviti bilo kojem ministru u Vladi RS. Zašto bilo ko od njih danas ne izađe i otvoreno progovori o onome što se dešava. Pouzdano znam da je Gligorić i ranije ukazivao na negativne pojave i smjenjivao ljude na ključnim pozicijama, a koje su kasnije drugi vraćali na te pozicije.”

Mediji i opozicija godinama iznose niz sumnji u nezakonitosti sa prometovanjem zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci. Radi se o stotinama dunuma atraktivnog gradskog zemljišta vrijednog desetine miliona KM, koje je Poljoprivredna škola sa fizičkim i pravnim licima zamijenila za istu površinu skoro bezvrijednog seoskog zemljišta van Banjaluke. Međutim sve su to tvrdnje nekoliko ljudi pa se zbog toga očekuje reakcija pravosudnih organa koji jedini mogu da daju više detalja, ukoliko postoji osnovana sumnja da je izvršen kriminal u tim slučajevima.

Mladen Ivanić Ivanić: svi sve znaju

Mladen Ivanić, lider PDP-a, kaže da svi znaju sve, ali da ćute zbog povezanosti “kriminalne hobotnice”: “Svi znaju da je Banja Luka lokacija gdje se planiraju veliki tržni centri na ulazu u grad. I da je tu vrijednost tog zemljišta ogromna. Zamijeniti hektar zemljišta u tom dijelu grada za dva ili tri dunuma 50 kilometara van Banjaluke… svakom je jasno da je to guranje novca u private džepove.”

Opozicija je, očekivano, stala na stranu Gligorića, iako Ivanić tvrdi da te optužbe neće dati rezultate: “Bojim se da neće biti ništa, jer ova vlast ne može ući u borbu protiv svojih ljudi. Kada bi ona tu temu otvorila onda bi ona redila protiv sebe. Previše je to sve uvezano”.

Gligorić: “Prijete mi”

Gligorić tvrdi da kriminalizacija i nepotizam prijete da unište Republiku Srpsku te da postoje dobro organizovane i međusobno povezane mreže ljudi, koji su planski i smišljeno raspoređeni u svim relevantnim institucijama Republike Srpske. Zbog svega ovoga Gligoriću, kako sam kaže, prijete smrću. Ali od policije nije zatražio zaštitu, jer smatra da ga ona ne može zaštititi. “Pokojni Vukelić prvo je imao prijetnje, a kasnije je bio ubijen. Bukvalno pred vratima policije. Raznesen. Ja sam sada u fazi kada se meni prijeti. Nadam se da neću doživjeti sudbinu kao Vukelić”, kaže Gligorić.

Gligorić je otvorio pandorinu kutiju, rekavši da ima saznanja i o ubistvu Milana Vukelića, koji je ubijen 2007. godine u eksploziji bombe koja je aktivirana daljinskim upravljačem ispod njegovog automobila. Upozoravao je na postojanje zemljišne mafije u RS.

Građani u Banjoj Luci drže transparent, na kojemu piše: Grad zeleniša ili grad zelenaša? Građani su već uslijed protesta u vezi s “Picinim parkom” poručili vlastima da im se odgovori je li Banja Luka grad zelenila ili grad zemljišne mafije

U Transparency international-u BiH (TI BiH) pozdravljaju Gligorićev potez, iako bi, kako kaže portparol TI-a Ivana Korajlić, bilo bolje da je o svim aferama Gligorić progovorio ranije. Ipak u nekoj ozbiljnoj državi, na osnovu izrečenih navoda, pravosuđe i istražni organi bi već bili na nogama što, kaže Korajlić, nije slučaj sa BiH: “Imajući u vidu osjetljivost tih afera i ko je sve umiješan u njih, bojim se da nećemo nikada vidjeti sprovođenje prave istrage u ovim slučajevima.”

Pored afera “Poljoprivredna škola” i “Picin park”, Gligorić je kao ključne naveo i afere “Autoprevoz” te Dom za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević, odnosno zemljište u njihovom vlasništvu sa kojim je trgovano pod, u najmanju ruku, sumnjivim okolnostima. Afera Tihiliks sigurno je uzdrmala vladajući establišment u RS, ali očigleno ne do te mjere da bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke. Svi očekuju konkretnu reakciju nadležnih organa, iako će ona ili izostati, ili kako tvrde akteri priče, biti mlaka za ovakvu vrstu optužbi.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorna urednica: Marina Martinović

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close