-TopSLIDEOstali sportoviSportVisoko

Aeroklub “Izet Kurtalić” je 25. marta proslavio svoj 70. rođendan

AEROKLUB “IZET KURTALIĆ” – STARAC OD 70 LJETA GRABI NOVE PRILIKE

25. marta je Aeroklub “Izet Kurtalić” tiho proslavio svoj 70. rođendan. Klub osnovan 1953.godine pod imenom “Rudi Čajavec” odmah je brojao 203 člana. Inicijalne aktivnosti se vežu za skokove padobranom i obavljanja prve obuke aeromodelara. Ubrzo nakon registracije je promjenio ime u AK „Prvi partizanski piloti“ i ogroman broj starijih modelara ih je zvao skraćenicom – PPP.

Visoko je još te godine imalo 20 osposobljenih padobranaca, od čega su četiri bile žene. Ne treba čuditi da se ovaj grad etablirao kao dom višestrukih prvaka. Danila, svjetskog prvaka i još uvijek aktuelnog svjetskog rekordera i njegove supruge Nade, prvakinje i rekorderke Jugoslavije. Visoko je grad u kojem je živio i radio za aeromodelarstvo Učitelj, Izet Kurtalić, po kojem klub danas nosi ime. Čovjek koji je privolio, pa onda i odgajao ljude, sportiste i buduće profesionalce u tehničkim zvanjima i naučnim disciplinama.

Polazna je to, a za mnoge i završna, životna tačka. Klub pod čijim su amblemom stasavali Kenan Jusufbašić, Ibrahim Sinanagić…nastupajući još za jugoslovensku reprezentaciju na svjetskim i evropskim prvenstvima. I ne samo nastupali, nego i osvajali medalje. Visoko je dobijalo priznanja i za organizaciju najbitnijih svjetskih okupljanja modelara. Čitav grad je živio 1984. i 85. za takmičenja u Livnu.

U ratu su članovi kluba dali ogroman doprinos u formiranju rodova vojske koji su za najširu društvenu zajednicu bila nepoznanica. Logistika je išla preko Visokog. I odmah poslije rata u nove sportske izazove. Prva osvojena medalja za Bosnu i Hercegovinu, pa titula trostrukih svjetskih prvaka. Tri klupska člana kao bh.reprezentativci u gumenjacima, tri člana u penjačima i dva člana u jedrilicama su ostvarili nešto što nije bilo zapisano u svjetskim analima modelarstva. Postali su svjetski prvaci u dvije discipline ekipno, plus dvije pojedinačne medalje. Među njima i Mustafa Šahinović Ćafa.

Medalja je bilo i kasnije i osvajalo ih je desetak članova AK „Izet Kurtalić“, ne zaboravljajući raditi na klupskom podmlatku. Pokreće se Mala škola avijacije i obrazuju se novi naraštaji. Zbog njih se uostalom, svake godine, organizuje takmičenje Memorijala kluba, koji se boduje za Svjetski kup, kao rijetko koje domaćinstvo takve vrste. Juniori nastavljaju utabanim stazama svojih prethodnika. Ima ih koji se i sada svrstavaju među tri najbolja u okviru Svjetskog kupa.

No, jednaka pažnja se posvećuje i ostalim atraktivnim aktivnostima. Škola letenja, pružanje obuke i izvođenje letova je još jedna od karakteristika ovoga grada, njegova kluba i vrijednih članova koji pokazuju da neprestano nadograđuju svoje znanje i interese. Visoko je jedini grad u BiH koji ima zaokruženu infrastrukturu. Svoje letilište, svoje letjelice, svoje pilote, Školu letenja sa vlastitim instruktorima i zaokružen proces obuke. Tiho, kako su i navikli i bez značajnije vanjske podrške, drže Visoko visoko na mapi modelarskih i letačkih aktivnosti.

Primjetili ste da su navedena imena samo onih koji su osvajali svjetske medalje i nisu više među nama. Svoje mjesto zaslužuju i desetine onih koji nisu osvajali odličja, ali ovi prvi ne bi bili to što jesu bez njih. A živi… oni se cijelu ovu godinu imaju sjećati svih njih koji više nisu sa nama. Ponositi se njima i ne dozvoliti ništa što nalikuje ruiniranju jednog od simbola grada.

Svima njima, pa i Gradu, SRETAN ROĐENDAN i veliki jubilej!

AEROKLUB “IZET KURTALIĆ”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close